A nők is vezetni akarnak

Szaúd-Arábiában mintegy ezer aláíró az uralkodóhoz intézett petícióban sürgette szerdán egy internetes portálon, hogy 2008-ban végre adják meg az autóvezetés jogát a nőknek is.

Négy hónapon belül ez a második hasonló felhívás Abdalláh királyhoz. Aláírói azt hangsúlyozzák, hogy ha kérésük meghallgatásra talál, a szaúdi nőknek végre joga lesz "a szabad közlekedésre" és ezzel megtakaríthatják annak az árát és kockázatait, hogy "külföldi vagy hazai férfi taxisofőrökkel fuvaroztassák magukat".

Az első, hasonló petíciót a szaúdi női aktivisták közlése szerint 1100-an írták alá.
Favzi al-Ojuni, az egyik aláíró az AFP-nek azt mondta, hogy a szaúdi társadalom egy része sürgősen igényt tart erre a jogra, ugyanakkor tiszteletben tartja a társadalomnak azt a részét, amely nem kíván ilyen lehetőséget kivívni.

Szaúdi nők már régebben felléptek az autóvezetés jogáért, így 1990-ban, amikor a közvélemény figyelmét a Kuvait elleni iraki támadás kötötte le, 47 nő 15 autóval egymást váltva kezdett el közlekedni a főváros, Rijád utcáin, figyelmen kívül hagyva a rájuk vonatkozó tilalmat. A rendőrség hamar lecsapott rájuk és megbüntette a volánhoz ülő nőket.

Egy évvel később az akkori szaúdi-arábiai vallási főméltóság, Abdel Aziz Ben Baz sejk, a főmufti vallási rendeletben, fatvában is megtiltotta, hogy a nők autót vezethessenek a konzervatív iszlám monarchiában.

Az iszlám puritán elvein alapuló vahhabita előírásokat szigorúan alkalmazó országban a nők csak teljesen elfátyolozva léphetnek ki otthonukból, nem utazhatnak férjük vagy egy férfi családtagjuk engedélye nélkül, nem étkezhetnek egyedül étteremben.

Forrás: MTI