Túlsúllyal kínzóbb a klimax

A várakozással ellentétben minél nagyobb egy nő testében a zsír aránya, annál nagyobb eséllyel szenved a menopauzával járó olyan tünetektől, mint a hőhullámok és az éjszakai izzadás - állítja egy tanulmány.

Ezekről az érrendszer vegetatív idegrendszerét érintő úgynevezett vazomotoros tünetekről korábban azt hitték, hogy azoknál a nőknél enyhébbek, akik testének zsírtartalma nagyobb, mert a testben lévő zsír a férfihormont ösztrogénné tudja alakítani. Vagyis feltételezték, hogy van ösztrogénhormon-tartalékuk, amely megóvja őket a hormonszint csökkenésével magyarázható kellemetlen szimptómáktól.

Rebecca C. Thurston pittsburgh-i kutatócsoportja az American Journal of Epidemiology januári számában tette közzé eredményeit, amelyek megcáfolják a korábbi hiedelmeket.

A kutatók a testzsír és a változáskori tünetek összefüggését vizsgálták 1776 érintett nő esetében. 95 százalékuk számolt be arról, hogy vazomotoros tünetektől szenved.

A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy minél nagyobb a testzsír aránya, annál nagyobb a hőhullámok és az éjszakai izzadás jelentkezésének valószínűsége. A kutatók ezért most azt feltételezik, hogy a zsírtöbblet megnehezíti a megfelelő hőáramlást a testben.

A kutatás eredménye még eggyel több okot kínál a nőknek súlyfeleslegüktől való megszabadulásra.

Forrás: MTI