Filmstúdió épül Pécsett

Filmstúdió és médiaközpont épül Pécsett: a mintegy kétmilliárd forintból, 2009-re megvalósuló fejlesztés színvonalas helyszínt biztosít a hazai és délkelet-európai filmgyártásnak - közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere újságírókkal szerdán.

A beruházó, a Sas Tamás filmrendező nevével fémjelzett Greenhill Filmstúdió a volt mecseki szénbányák hét hektáros területén építkezik majd. Ennek keretében felújítja az egykori szénosztályozó és villamos üzem ingatlanait, s egy új kiszolgáló épületet is emel - mondta el Tasnádi Péter.

Hozzátette: a projekt költségeinek több mint a fele magántőkéből és hitelből, fennmaradó része a Pólus program európai uniós és hazai forrásaiból valósul meg. A Greenhill a közelmúltban megkapta a banki hitelt, így a kivitelezés idén megkezdődhet.

A polgármester beszámolt arról, hogy az új komplexum lehetővé teszi kisebb, független stábok működését, produkciók letelepülését, Pécs és környékének helyszínként való bevonását a forgatásokba.

A stúdió a délkelet-európai filmgyártás egyik magas technikával felszerelt, színvonalas helyszínévé válhat, amely infrastruktúrát biztosít ahhoz is, hogy a magyar produkciók egyenrangú félként bekapcsolódjanak a globalizálódó nemzetközi filmiparba - jegyezte meg.

Tasnádi Péter elmondta: a beruházó reményei szerint a filmstúdió vonzereje a nemzetközi versenytársakhoz képest a versenyképes és megbízható árakban, a munkavégzés magas minőségében, a külső környezet adottságaiban, a komplex szolgáltatásban és a környezettudatosság képviseletében rejlik.

A szocialista városvezető kitért arra is, hogy a központ multifunkcionális terei forgatási időszakon kívül kulturális és egyéb rendezvényeknek adhatnak otthont.

Tasnádi Péter utalt rá, hogy Magyarország az ezredfordulón ismerte fel a filmiparban rejlő lehetőségeket, és megalkotta a világon rendkívül kedvezőnek számító gyártói adókedvezmény lehetőségét nyújtó filmtörvényt azzal a céllal, hogy nemzetközi produkciókat vonzzon az országba és támogassa a hazai filmgyártást.

Bár ennek eredményei az elmúlt két évben jelentkeztek, annak érdekében, hogy az ország filmgyártásból származó bevételei tovább növekedjenek, középtávon is indokolt korszerű filmgyártó komplexum létrehozása - hangsúlyozta a politikus.

Forrás: MTI