Macskajaj előtt…

A mai nap az év utolsó napja. Van, akinek ez is ugyanolyan nap, mint a többi. Esetleg munkával telik, vagy végre jut idő az alvásra. Az emberek többsége azonban megünnepeli, hogy újra eltelt egy év. Hiába, örülünk annak, hogy öregszünk. A születésnapot is

Andrew Lloyd Webber Volt egyszer egy csapat című darabjában hangzik el az a mondat, hogy: „ha iszunk, nem jönnek a csajok, de ha nem jönnek a csajok, akkor iszunk!” Szilveszterkor ez nem számít. Iszunk, mert ez a trend. Azok, akik egész évben nem fogyasztanak alkoholt, ezen a napon egy pohár pezsgőt biztos, hogy leküzdenek. És vannak olyanok, akiknél nincs megállj.

Néhány hasznos tanács azonban nem árt, ha nem szeretnénk kidőlni, már éfjél előtt. A tejföl hasznos lehet a buli előtt, a kovászos uborka azonban nem segít a részeg emberen.

Sose igyunk éhgyomorra! Az ételek, a tej lassítják az alkohol felszívódását. Az alkohol ugyanis a kiválasztást serkentve a szervezet vízleadását fokozza. A gyomornyálkahártya-irritáció miatt az alkohol emésztési nehézségeket, émelygést, hányást okozhat. Ha van valami a gyomrunkban, nehezebb dolga van az italnak, mellesleg éhen sem haluk, mert ki tudja milyen buliba megyünk? Lesz-e valami ehető kaja? A zsíros kenyértől a kaviárig mindent feltálalnak, csak kérdés, hogy ki melyik partiba csöppen bele.

Lassan igyunk! Hacsak nem tíz másodperc van hátra éjfélig, és még újra akarjuk tölteni a poharunkat, akkor ne kapkodjunk. Nem kell az egész bárszekrényt bevedelni két óra alatt. A haverok elől sem kell meginni a láda sört, biztos, hogy mindig akad még valahol elrejtve egy újabb üveg pia.

Ne igyunk alkoholos italt szívószállal sem. Ahogy a gyorsaság megárthat, úgy a túlzott lassúság is. A szívószál amúgy is egy „veszélyes eszköz”. Túl közel van a szemünkhöz… Egyenletes tempóban fogyasztva kevésbé árt az alkohol.

Ne keverjük az italokat! Oké, hogy sok gusztusos koktél van, de ne ezen az estén akarjuk egyszerre felfedezni a Sex and the Beach, a Margarita vagy a Cosmopolitan ízek kavalkádját.

Ha már iszunk, igyunk meg ugyanannyi vizet, mint amennyi alkoholt elfogyasztottunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a pezsgős pohár mellé egy vizes pohár is legyen mindig a kezünkbe. Elég, ha jól elbújunk és úgy kortyolunk a vízből, hogy senki ne értse, mitől tartunk ki olyan jól, az elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol ellenére is. A gyümölcslé is hasznos.

Ha fáradunk, ne a kávét vessük be, mint élénkítő szer. Nem jó gyógyszer, ugyanis fokozza a vízveszteséget. Inkább menjünk táncolni, vagy keressünk friss levegőt, ahol még nem vagyunk veszélyben a petárdák támadásától.

Az sem árt, ha ellenőrizzük időnként, hogy hány füle van a mellettünk ülőnek. Amíg mind a két oldalon egyet-egyet látunk, addig nincs gond. Ha azonban kettőnél több van neki, vagy kis színes pillangókat látunk repkedni a feje körül, azonnal tegyük le a poharunkat! Na, nem a vizeset, hanem a másikat, amiben az úgynevezett alkohol van…

Persze az éjféli pezsgőzést megoldhatjuk gyerekpezsgővel is, olcsóbb is és a másnaposságtól sem kell félni. Extázisba így is könnyedén kerülhetünk. Elég hozzá egy jó társaság, egyszerűen hosszan és jókat nevetünk, és önfeledten szórakozunk. Alkohol nélkül is jól mulathatunk. Boldog, részegségmentes szilvesztert!