Szilveszteri őrültségek

Ahogy karácsony táján, szilveszterkor is kilépünk egy pillanatra a napok rendes egymásutánjából, és ez sokakat furcsa cselekedetekre ragadtat. Hogy a pezsgő vagy a nagy bulira való készülődés teszi, nem tudni; mindenesetre számos olyan eset történt az éve

2000. december 31-én egy amerikai nő elveszítette a tehenét. Be is jelentette az esetet a rendőrségen, és egy a nyakában csengőt, lábán rózsaszín balettcipőt viselő állatról adott személyleírást. A boci valószínűleg nem így járt-kelt minden nap, hanem csak az alkalomra öltöztette be gazdája; de a rendőrök biztos nagyot néztek, mikor előadta nekik a sztorit. A tehén végül megkerült.

1997 utolsó napján egy féltékeny leszbikus leszúrta kedvesét a szilveszteri buliban. A harminchárom éves nő azért ölte meg svéd barátnőjét, mert az véleménye szerint túl erotikusan táncolt egy férfival. Biztos attól félt, hogy a párja az ünnepek alkalmából pár órára heteroszexuálissá változott. Négy évet kapott tettéért.

A szilveszteri bulik valóban veszélyt rejtenek, itt van rá egy másik, tavalyi példa: egy negyvenéves amerikai férfi is elment megünnepelni az újévet kedvesével, és a bulin megkérte a kezét - ez nagyon romantikus. Aztán fejbe vágta egy kormánybilinccsel - ez már kevésbé. A pár néhány órával a leánykérés után veszett össze, és a férfi az előbb említett módon próbált meg érvényt szerezni szavainak. A lányt kórházba szállították. Hogy felépülve végül hozzáment-e heves kedveséhez, nem tudni. De ha igen, meg is érdemelte azt az ütést.

2007. január elsején egy kilencéves pakisztáni fiú el akarta játszani a két nappal azelőtt kivégzett iraki diktátor, Szaddam Husszein akasztását. A játék olyan jól sikerült, hogy a fiú is kötél általi halált halt. Példáját követte még aznap egy tízéves amerikai fiú is, akinek szintén túl jól ment a játék.

A szilveszteri mulatozás egy másik egyesült államokbeli kissrácot is felbátorított: no nem a játékos öngyilkosságra, hanem arra, hogy fodrászhoz menjen. Igen, ezek szerint van olyan, aki a borbélytól retteg, nem a fogorvostól. A tizenkét éves James Marshall tíz év után 2007 első napjaiban erőt vett magán, és hatvanhét centis hajától megválva David Beckham-es frizurára váltott. A fiú anyjának fogalma sincs, mivel terrorizálta a fodrász Jamest kétéves korában, mindenesetre annak idején egyszer csak felállt a székből, és tíz évig nem volt hajlandó visszaülni. A srác végül legyőzte fóbiáját, és most boldog, bár a nyaka fázik egy kicsit. Haját jótékony céllal elárverezték.

És végül, hogy nehogy azt higgyük, hogy Magyarországon nem történnek hasonlók, jöjjön egy hazai eset: egy szegedi férfi 2005 szilveszterén feltört egy autót - egy sajt miatt. Meglátta ugyanis az étvágygerjesztő tejterméket a kocsi hátsó ülésén, betörte az ablakot, és elemelte. Vesztére azonban az autó tulajdonosa tanúja volt szörnyű tettének. Elfogta a tolvajt, és átadta a rendőröknek. Három kérdés is felmerül az üggyel kapcsolatban: hány napja (vagy inkább éve) nem ehetett a delikvens, hogy ilyesmire ragadtatta magát? Miért tart valaki sajtot az ülésen? Mennyit lehet kapni ezért a gonosztettért?

Kíváncsian várjuk, az idei szilveszter mit tartogat a számunkra.