Szépségmegőrzési praktikák

Ki ne akarná, hogy bőre fiatal, ránctalan, makulátlan maradjon? Sok millió nő (és férfi) álmát segít megvalósítani nyolc egyszerű tanács, amelyet a The New York Times című amerikai lap szedett csokorba.

Természetesen így sem maradunk örökké húszévesek, de legalább kissé lassíthatjuk az idő múlását, ha figyelünk a bőrgyógyászok intelmeire, amelyek többsége talán nem újdonság, de sosem árt elismételni.

Dobjunk ki minden krémet és más kozmetikumot egy év után! A nyitott krémekbe kezünkkel számos kórokozót viszünk. A zsíros, tápanyagban gazdag kencékben nagyszerű élőhelyre lelnek a baktériumok. A szemránckrémekkel még keményebben kell bánnunk: ha nem fogy el három hónap alatt, akkor a maradéknak szintén a kukában a helye.

Szokjunk le a dohányzásról! A bőrgyógyászok szerint a dohányosok bőre hamarabb öregszik. "Sokkal több vízszintes ránc húzódik a száj körül és a szemkörnyéken, hiszen a dohányzók gyakrabban hunyorognak, hogy ne könnyeztesse meg őket a füst" - mondja Hema A. Sundaram rockville-i bőrgyógyász. Egy idős emberek körében végzett angliai tanulmány szerint pedig aki napi egy doboz (vagy több) cigarettát fogyaszt évtizedeken át, az idősebb korára legalább tíz évvel látszik öregebbnek.
Ne piszkáljuk a pattanásainkat! Még kevésbé nyomkodjuk ki őket. "Az emberek azt hiszik, hogy a pattanás kinyomásával valami rossztól szabadulnak meg. De éppen ellenkezőleg: így a bőr mélyebb rétegeibe préselik a baktériumokat, amelyek aztán súlyosabb fertőzést okozhatnak" - magyarázza Bradford R. Katchen manhattani dermatológus. Ráadásul ezek helyén csúnya hegek keletkezhetnek.
Az alvás jót tesz a bőrnek! A tudomány is megerősítette ezt az évszázados bölcsességet. Egy tanulmányban például 25, rendszeres életet folytató, az éjszakákat átalvó, valamint ugyanannyi gyakran "kimaradozó", azonos korú nő bőrének rugalmasságát, állapotát vetették össze. Az alvás kiváló stresszoldó. Ezért aztán:

Kerüljük a stresszt! Az allergiától és krónikus hajhullástól a pikkelysömörön át az ekcémáig bármilyen bőrbetegség hátterében állhatnak lelki tényezők.

A hiúságnak is van határa! Naponta három-négyféle kozmetikumnál többet ne használjunk. "Egyes pácienseim túl sok savas készítményt - A-vitamint, tejsavat, aszkorbinsavat, szalicilsavat - használnak, aztán meg még ők kérdezik, hogy miért gyullad be az arcbőrük" - panaszkodik Katchen. Elegendő egyetlen vékony réteg fényvédő és hidratáló krém - természetesen lehetőleg komplex hatású. Nem baj ha tartalmaz még pluszban retinolt - az A-vitamin egyik formája - C- és E-vitaminokat, szóját, vagy zöld teát.

Jól mossunk arcot! A bőr a környezetszennyezés minden "termékét" magába gyűjti, ezért az irritáció elkerülése érdekében naponta alaposan meg kell tisztítani.

Kíméljük a pénztárcánkat! A drága, divatos termékek árával egyáltalán nem biztos, hogy a bőrgyógyászati kutatásokat fizetjük meg. Sokkal valószínűbb, hogy a belőlünk is származó hasznot további reklámokba, csillogó csomagolásba és sztárok pénzelésébe fektetik a cégek. A bőrünk szépsége nem biztos, hogy arányos a belefektetett pénzzel, ezt sose feledjük.

Forrás: MTI