Franciaország tovább szigorít

Tovább szigorodik a dohányzási tilalom a Gitanes és a Gauloises hazájában: januártól egyetlen francia bisztróban, bárban, sörözőben, kávéházban, vendéglőben, szállodában, kaszinóban és éjszakai klubban sem szabad rágyújtani.

2008. január 1. fordulatot hoz a francia civilizáció történetében, hiszen a cigarettázás legalább annyira beleivódott a kávéházi meg a bisztrókultúrába, mint a parfümmel keveredő kék füst a jeles intézmények falaiba - mondják sokan. Mások viszont örülnek, hogy a ruhájuk nem lesz füstszagú és végre jó lesz a levegő a helyeken.

A kormányrendelet például a Le Fumoir (kb. A dohányzó) nevű párizsi belvárosi bárban is megosztja a vendégeket. "A dohányzás mint a francia kultúra szerves része régi, huszadik századi dolog. Ma már viszont őrültségnek számít a cigarettázás és ehhez mindenkinek alkalmazkodni kell" - mondta Lisa Zane Párizsban élő amerikai ex-dohányos énekesnő.

"Igazán remek ötlet" - mondta két slukk között gunyorosan a 45 éves Daniel Marierouyer, aki szerint a tilalom a személyes szabadság korlátozásával egyenlő. "Imádom, amikor ránk kényszerítenek valamit. 'Csatolja be a biztonsági övet, szokjon le a dohányzásról, legyen egészséges, fogyjon le, maga dagadék' - csupa kedvesség."

A 2004-ben, Írországgal kezdődött európai dohányzásellenes hadjárat idén februárban ért Franciaországba. Azóta tilos rágyújtani a munkahelyeken, az iskolákban, repülőtéren, pályaudvaron és minden egyéb - a normaszöveg szerint "zárt és fedett" - nyilvános helyen. A tilalom most a kereskedelmi és vendéglátóipari egységekre terjed tovább. Csak a hotelszobákban és a jól elkülönített, maximum 35 négyzetméter alapterületű, dohányzásra kijelölt helyiségekben lehet ezentúl cigarettázni.

Az éjszakai klubok szövetsége 5-8 százalék közötti bevételkiesésre számít és követeli a kormánytól, hasson oda, hogy a rendőrség rugalmasan értelmezze a törvényt. Novemberben a tradicionális dohányboltok - Bar-Tabac, kávét, újságot, buszjegyet is árusító kis trafikok, talponálló büfék - tulajdonosai tízezres felvonulással tiltakoztak a rendelet ellen. Mindössze annyit értek el, hogy a rendelet végrehajtását egy napra - újév napjára - felfüggesztették.

A közvélemény is a kormányt támogatja: egy friss felmérés szerint a franciák 71 százaléka és még a dohányosoknak is az 53 százaléka ért egyet a diszkókra, vendéglőkre, kávézókra vonatkozó tilalommal, a Bar Tabac-ok esetében pedig 66 százalékos a rendelet támogatottsága.

Az Eurostat, az Európai Bizottság statisztikai hivatala szerint Franciaországban minden harmadik férfi és minden ötödik nő legalábbis néha-néha rágyújt. Évente nagyjából 66 ezren halnak meg a dohányzás miatt és ennél még sokkal többen betegednek meg, a passzív dohányzás pedig évente 3-5000 francia halálát okozza.

Tíz nikotinfüggő közül viszont nyolc szívesen leszokna, ami évente 700 ezer dohányosnak sikerül is. A kormány szeretné megduplázni ezt a számot. "Január elseje a hazai közegészségügy fontos dátuma" - mondta Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter. "Használja ki Ön is az alkalmat és tegye le a cigarettát!"
Forrás: MTI