Egy kupicával a lábunk egészségére!

Az idősebbeknél a mérsékelt alkoholfogyasztás védhet a lábartériák megbetegedése ellen, amikor az artériák beszűkülnek, zsíros lerakódás képződik az érfalon, ezáltal csökken a véráram a lábban.

Az American Journal of Epidemiology 2008 januári számában jelenik meg az a tanulmány, melyben massachusettsi kutatók összegzik eredményeiket.

A kutatás szerint azoknak, akik heti egytől tizenhárom egység (1 egység az italhoz illő egy szokásos pohár) sört, bort, vagy likőrt ittak, 44 százalékkal kisebb volt az esélyük, hogy lábartériáik betegsége miatt kórházba kerüljenek, az alkoholt egyáltalán nem fogyasztókkal szemben.

Az eredmények egybeesnek azokkal a korábbi vizsgálatokkal, melyek a szívinfarktus alacsonyabb kockázatát jelezték a mérsékelten alkoholt fogyasztóknál. Ilyenkor is az artériákban zajló rögképződés lassításával éri el kedvező hatását az alkoholos ital.

A lábartériák megkeményedése, beszűkülése égő, fájó érzést okoz a térdben, lábban. Hideg lehet, elszíneződhet a lábszár és a lábfej, sőt lassan, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek és fekélyek is megjelenhetnek rajtuk, ha keringésük tovább romlik.

A Beth Israel Deaconess orvosi központ kutatói 5635, alapvetően egészséges embert követtek átlagosan 7 és fél éven át. A magukat közepes ivónak valló emberek közül kimutathatóan kevesebben kerültek kórházba a lábartériák megbetegedése miatt, mint az absztinensek vagy a nagyivók (heti 14 egységnél több alkoholt fogysztók) közül.

Kenneth J. Mukamal, a kutatás vezetője felhívja ugyanakkor a figyelmet az alkoholfogyasztás káros hatásaira is. Különösen az idősebbeknek kell erre odafigyelniük, akik általában többféle gyógyszert is szednek.
Forrás: MTI