A BKV rendet tesz

A BKV hosszú évekig nem nézett szembe a járműveit melegedőnek használó hajléktalanok okozta problémával, februártól viszont biztonsági őrökkel igyekeznek betartatni az utazási szabályzatban foglaltakat, például azt, hogy az utas ruházatával és egyéb módon

Februártól minden éjszakai járaton őrök vigyázzák a rendet és a kulturált utazási körülményeket - tudta meg a lap Regőczi Miklóstól, a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettesétől. A szigorítást azonban nem a hajléktalanok ellen, hanem az utazási rend betartása, és elsősorban a fizető utasok érdekében vezeti be a szolgáltató - szögezte le Regőczi.

Az éjszakai járművön utazó őrök - buszonként akár 2-3 is - ugyanis csak azokat az érvényes, 350 forintos éjszakai jeggyel vagy bérlettel rendelkezőket engedik felszállni, akik megfelelnek az utazási szabályzatnak is: ruházatukkal és egyéb módon sem szennyezik mások öltözetét és a járművet - olvasható a cikkben.

A lapnak nyilatkozva Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány szóvivője elmondta: azzal sem lehet vitatkozni, ha a nem megfelelő öltözetben és higiénés állapotban lévőket sem látja szívesen járatain a cég. A szakember szerint viszont nehezen mérhető, hogy mi számít szennyezettnek, illetve mi számít kárnak, amelyet a nem megfelelő állapotú utas okozhat. Az is kérdéses, hogy a BKV-ellenőrök vagy biztonsági emberek kérhetik-e a jegyet mindenkitől, aki lemenne a metróba, vagy felszállna egy buszra - mondta, utalva arra, hogy a 65 év felettiek például ingyen utazhatnak.

Éppen ez a korosztály ugyanis az, amelynek képviselői között sok a szerényebben öltözött vagy ápolatlanabb ember, akik egyébként nem hajléktalanok, csak egyszerűen szegények. Őket pedig igazán méltánytalan volna kizárni az utazásból - tette hozzá Gurály Zoltán.
Forrás: MTI