A szerbek már nem nagyon vágynak az EU-ba

A szerbiai vezetés csütörtökön katonailag semlegessé nyilvánította az országot. Belgrádban azt is közölték, hogy Szerbia csak bizonyos feltételek mellett hajlandó az Európai Unió (EU) tagja lenni. A nemzetközi sajtó szerint Szerbia könnyen visszatérhet az

A belgrádi határozat, amelyről szerdán késő éjszakáig vitáztak a szerb parlament képviselői, a leghatározottabban elutasítja a nemzetközi felügyelet alatt álló déli szerb tartomány függetlenségét. A határozat szerint Koszovó függetlenségének kikiáltása és annak elismerése bármely ország részéről a nemzetközi jog durva megsértése lenne, ugyanis ez közvetlenül veszélyeztetné Szerbia szuverenitását, területi egységét és alkotmányos jogrendjét.

A határozatban a parlament a szerb állami vezetőket több dologra kötelezi. Ezek közül a legfontosabb, hogy a NATO 1999-es "törvénytelen és jogellenes" szerbiai bombázása miatt és a Koszovó függetlenségéhez nyújtott támogatás miatt Szerbia katonai semlegességet hirdet, amíg a szavazók másképp nem döntenek egy esetleges referendumon. A szöveg tartalmaz egy olyan meghatározást is, amely szerint az államvezetés csak olyan nemzetközi szerződéseket írhat alá, amelyek megegyeznek a nemzetközi jog elveivel. Ez vonatkozik az EU-val aláírandó társulási és stabilizációs megállapodásra. Úgy magyarázható, hogy amennyiben Koszovó függetlenné válik, Szerbia nem lesz hajlandó e szerződést aláírni.

A parlamenti ülésen Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő erélyesen bírálta az Egyesült Államokat, őket téve a leginkább felelőssé a tartomány esetleges függetlenné válásáról. A szerb miniszterelnök szerint az Egyesült Államok a béke jelképe helyett az erőszak jelképévé vált.

Szerbia Koszovó miatt feladhatja európai jövőjét. A nemzetközi sajtó ilyen és ehhez hasonló megállapításokkal kommentálta az elfogadott határozatot.

Tim Judah brit publicista és Balkán-szakértő a BBC-nek nyilatkozva elmondta, az, hogy Szerbia letért-e az európai útról, majd csak akkor derül ki, ha Belgrádnak döntést kell hoznia, aláírja-e az uniós társulási és stabilizációs megállapodást.

Szerbia előtt lezárul az Európai Unióba és a NATO-ba vezető út, amennyiben szigorúan tartja magát az elfogadott szöveghez - értékelte a moszkvai Kommerszant című lap.

Az osztrák újságok többsége kiemelt helyen foglalkozik a témával. A Kurier szerint "e kis délkelet-európai régió az EU külpolitikáját a 2008-as évben a legnagyobb kihívás elé állítja." Szerintük nincs pontos terv Koszovó elszakadására, de a jelek szerint a tartomány albán vezetése a függetlenséget január vagy február során kiáltja majd ki. Szerbiában egyébként januárban tartanak elnökválaztást.
Forrás: FH