Veszélyes is lehet a karácsonyi falatozás

Hasnyálmirigy-gyulladás, epegörcs, puffadás. Bár sokan tudják, mit okozhat a karácsonyi torkosság, a legtöbben mégse tudnak ellenállni a finom falatoknak. Bár a töltött káposzta és a rántott hal a legnehezebb ételek ilyenkor, a legnagyobb gondot a sütemén

A legtöbben nehéz rántott halat vagy töltött káposztát esznek karácsonykor. Az igazi sláger azonban a többféle sütemény.

A sokféle finom nyalánkságnak és szénhidrátos süteménynek, bár tudja, hogy nehezen emészthetőek, nem mindig tud ellenállni - mondta az RTL Klub Híradójának Pados Gyula, a Szent Imre Kórház főorvosa.

Boris László mesterszakács szerint egy könnyed saláta és egy kis töltött pulykamell elég is karácsonyra. Ám ha ezek mellé majonézes krumplit, rántott halat, diós bejglit, mákos bejglit is ennénk, az egy picit nehéz.

A legtöbben mégis az utóbbiak mellett döntenek. Emiatt sokan kerülnek epegörccsel vagy hasnyálmirigy-gyulladással kórházba.

Sok ital is fogy karácsonykor, ám az ünnep előtti céges partik veszélyesebbek.

"Szépen felöltözött emberek lehányt öltönyben, összepisilt bugyikkal ébrednek másnap reggel. És fölvették a harcot azzal a betegséggel, amellyel szemben az orvostudomány egyelőre tehetetlen. Ez a másnaposság" - mondta azt RTL Klub Híradójának Zacher Gábor toxikológus.

A józanítókban a szilveszter a legaktívabb időszak, ilyenkor ugyanis az átlagos betegszám kétszerese, azaz napi 70 ember is bekerül oda.
Forrás: FH