Töltsön egy éjszakát Hitlerrel

Egy éjszakát tölthet Adolf Hitlerrel, kávézhat Margaret Thatcherrel, internetezhet George Washington társaságában, vagy pezsgőfürdőzhet Joszip Broz Titóval. Mindezt egy belgrádi szálloda kínálja.

A szerb fővárosban lévő Mr President nevű szállodában 61 apartman várja a vendégeket, amelyek mindegyikét egy-egy olyan államfőnek szentelték, akik fontos szerepet játszottak a történelem során. Mindezek közül mégis csak kiemelkedik az a lakosztály, amely a volt náci vezetőnek állít emléket.

A szálloda igazgatóságának a döntése, amely szerint Hitlernek szentelik egyik szobájukat, Szerbiában a közvélemény erélyes elítélésével szembesült. Dusan Zabunovics a szálloda igazgatója a belgrádi Blic napilapnak elmondta, Hitler vitathatatlanul a történelem része, egy olyan ember, akinek a neve fémjelezett egy korszakot, ezért döntöttek mellette. Azt is hozzátette, hogy amennyiben a közvélemény negatívan reagál, a Führer képét eltávolítják.

A közvélemény részéről kifejtett nyomás az egyetlen módja, hogy útját állják az ilyen jelenségeknek. Szerbiában ugyanis, az EU tagállamaitól eltérően, ahol a náci vezetők és szimbólumok kifüggesztése szigorúan tilos, nem létezik jogszabály, amely ezt a kérdéskört szabályozná.
Forrás: FH