Megújul a Stephansdom

Rövidesen újabb ausztriai műemlék ragyog majd új fényben: a következő tíz év alatt teljesen megtisztítják és felújítják a bécsi Stephansdom külső homlokzatát. A legkevesebb húsz millió euróra rúgó költséget egyenlő arányban az osztrák állam, Bécs városa é

A felújítási munkálatok már el is kezdődtek. A dóm nyugati homlokzatának felújítása a tervek szerint négy évet vesz igénybe. A szélnek és az időjárás viszontagságainak kitett alakokat eltávolítják, egy műteremben alaposan letisztítják és restaurálják. A nyugati homlokzaton egyúttal kicserélik a XII. és a XIII. századból fennmaradt köveket. A toronysisakot szintén megszabadítják a káros lerakodásoktól, a kettős sassal és kereszttel ékesített, aranyozott gömböket fémtechnikával restaurálják, és újra bearanyozzák. Sor kerül a tér, a Stephansplatz felújítására és megszépítésére is.

Toni Faber, a dóm plébánosa szerint azonban "a megújulásnak nemcsak külsőnek kell lennie, hanem a Stephansdomnak ismét át kell vennie eredeti feladatát: Ausztria szellemi központjának kell lennie."

Forrás: MTI