Elöregedő utak lassítják a közlekedést

Kilencven helyett csak 60-nal vagy annál is lassabban lehet közlekedni évek óta a Békés megyei Medgyesegyháza környékén a rossz útburkolat miatt. Magyarországon összesen 1275 kilométernyi közúthálózaton lassítják táblák a forgalmat a rossz útburkolat miat

Medgyesegyházán a közútkezelő már több éve kihelyezte az egyenetlen úttestet jelző és a sebességet korlátozó táblákat. A településen környékén 90 helyett maximum hatvannal lehet közlekedni a rossz utak miatt.

Nagy Béla polgármester elmondta: az utak a karbantartás hiánya miatt mentek tönkre, ezért beperelték a közútkezelőt. A bíróság azonban elutasította a keresetet. Egy szakértői jelentés szerint ugyanis a falu környéki utak nem a javítás elmaradása miatt rosszak, hanem mert a burkolat elöregedett.

Magyarországon jelenleg 1275 kilométernyi olyan út van, ahol a rossz burkolat miatt táblákkal kell lassítani a forgalmat, hogy ne történjen baleset.
A szakemberek becslése szerint az állami közúthálózat teljes felújítására ezer milliárd forint forrásra volna szükség. Idén az állami közútkezelő a 30 ezer kilométeres úthálózat felújítására azonban csak alig kilenc milliárd forintot költhetett a költségvetésből.
Forrás: FH