A rockvilág listái

Az év végi listaparádéhoz újabbal csatlakozott a minap a Rolling Stone az amerikai zenei szaklap 2007 ötven legjobb albumáról tette közzé listáját, s ugyanezt a mérleget készítette el a brit Q magazin is.

A Rolling Stone ötvenesét a M.I.A. nevet viselő, Srí Lankán született brit rapperlány Kala című albuma vezeti. A nyertes album készítője az újság szerint De La Soul, a Public Enemy, a Jungle Brothers és mások zenéjét ötvözi Srí Lanka-i templomi zenével és csipetnyi diszkóval.

A 2. helyezett Bruce Springsteen Magic című, hallatlanul sikeres, sokszor méltatott korongja lett a klasszikus rock világából. A 3. hely ismét egy rapperé - Jay Z American Gangster című albumára esett a szerkesztők választása. A 4. helyre az Arcade Fire Neon Bible című korongját, az 5.-re Kanye West Graduation című albumát sorolták.

Az ötvenesből említést érdemel a Radiohead In Rainbows (6.), John Fogerty Revival (11.), a Magyarországon is zajos sikert arató New York-i Gogol Bordello Super Taranta! (14.) című lemeze.
A középmezőnybe került Paul McCartney Memory Almost Fullja (22), Robert Plant és Allison Krauss közös Raising Sandje (24.), valamint a Linkin Park Minutes to Midnight-ja (25.)

Alaposan lemaradt az élmezőnytől Alicia Keys As I Am-je (36.), csakúgy mint Amy Winehouse Back To Blackje (40.) vagy a Foo Fighters Echoes, Silence, Patience and Grace (45.) című, másutt sokkal jobban jegyzett albuma.

A Q magazin listája élén az Arcade Fire Neon Bible-ja végzett a White Stripe Icky Thump és az Arctic Monkey,s Favourite Worst Nightmare című albumát megelőzve. Itt a 4. helyre került a Radiohead lemeze, a hatodikra Bruce Springsteené. A Foo Fighters a 12. helyre jutott lemezével, míg a M.I.A. csak a 34., a Gogol Bordello a 44. helyezésig vitte. Egyáltalán nem szerepel az ötvenes listán Kanye West és Amy Winehouse lemeze.

Ugyancsak a Q magazin emelte ki az év legrosszabb albumai közül Kid Rock Rock,n,Roll Jesus, R. Kelly Double Up és a Maroon 5 It Won,t Be Soon Before Long című lemezét – valamennyien előfordultak már sokkal jobb megvilágításban is.

Végül néhány kitűnő DVD a tavalyi termésből a Q magazin szerint (rangsorolás nélkül): Bob Dylan - Don,t Look Back, The Who - Amazing Journey – The Story of The Who és Nirvana - MTV Unplugged.

Forrás: MTI