Orbán szerint a baj az MSZP

Magyarországnak előrehozott választásokra van szüksége - jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Nemzet hétfői, karácsonyi számában közölt interjújában. A Fidesz elnöke hangoztatta, az alkotmányos rendet mindenkor tiszteletben tartják, de képesek és készek ar

"Nyilvánvalóvá tettük" - mutatott rá a legnagyobb ellenzéki párt elnöke -, hogy a változás érdekében nem kell széttörni a demokrácia kereteit, mert van másik erő, másik program, amely "elvezet az erős és büszke Magyarországhoz".

Orbán Viktor közölte: a válságterületek "már szinte elborítanak bennünket", ám - mint mondta -, ha mélyebbre ásunk, akkor azt látjuk, hiányzik az önbecsülés. Ezt "nevezhetjük züllésnek is" - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: "Ez annyit tesz, hogy az emberi létezés egy alacsonyabb fokára léptünk vissza".
A pártelnök szerint ma Magyarországon nincsenek reformok. Üzletemberek találnak ki hol egyszerűbb, hol bonyolultabb eljárásokat arra, hogy az emberektől minél több pénzt vegyenek el - jelentette ki.

Orbán Viktor arra az újságírói felvetésre, miszerint a koalíció idén az egészségbiztosítási törvényt tette a karácsonyfa alá, azt mondta: a kormány csak tünet. "A baj az MSZP" - fűzte hozzá -, amely "neoliberális doktrínákra épített, üzleti alapú, rohamtempóban összebarkácsolt, milliónyi honfitársunk életét egészen biztosan megnehezítő törvényt" szavazott meg.

"Találó az a mondás, hogy a Magyar Szocialista Párt 2004. december 5-én kitörölte a nevéből azt a szót, hogy magyar, 2007. december 17-én kitörölte azt a szót, hogy szocialista, és lett, ami mindig is volt: a Párt" - mondta a Fidesz elnöke.

A politikus szerint a Fidesznek nem csak a kormány sorsáról kell gondolkodnia, hanem arra kell törekedni, hogy a magyar közvélemény "arra a helyre juttassa az MSZP-t, ahová való". Arra a kérdésre, hogy hol van a hely, ahová az MSZP való, Orbán Viktor úgy válaszolt: "a tartós bizalomvesztés állapotában".
Orbán Viktor kitért arra, hogy a 2007-es évben élesek voltak a csaták. "(...) noha cselekedeteiket mélységesen elítéljük, nincs bennünk személyes gyűlölet ellenfeleink iránt" - mondta.

A gazdaságról szólva a politikus rámutatott, hogy egy legyengült ország számára egyetlen gyógyír van, s ez a növekedés. Kifejtette: a munkát sújtó terheket csökkenteni kell, a gazdasági aktivitást korlátozó korrupciót és bürokráciát vissza kell szorítani, illetve le kell építeni, "a költségvetés kiadásait pedig reálértéken be kell fagyasztani".
Forrás: MTI