Remekül működik a rendszer

Alig huszonnégy óra alatt négyszer jelzett találatot a Schengeni Információs Rendszer, a schengeni külső határon Röszkén- tájékoztatta az MTI-t szombaton a Szeged Határrendészeti Kirendeltség munkatársa.

Révész Szabolcs elmondta: az egy napja már teljes üzemben működő rendszer szerint két körözést a német, egyet a cseh, egyet pedig a magyar hatóságok adtak ki. A korábban csak próbaüzemben dolgozó rendszer a tesztelés három hónapja alatt több mint háromszázszor jelzett. A különbség a két nappal ezelőtti teendőkhöz képest, hogy a csatalakozást követően a magyar határőrség már eljárást indíthat minden uniós országban kiadott körözés ügyében. Így a négy személy ügyei közül vannak olyanok, melyeket átadtak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak, és volt olyan személy is akinek belépését megtagadták a schengeni övezetbe.

A röszkei átkelőn a belépők mellett, az ünnep miatt nagyon sok a kilépő utas is - tette hozzá Révész Szabolcs. Emiatt azok, akik Szerbia irányába akarják elhagyni az országot, kétórás várakozásra számíthatnak. Ennek oka, hogy Nyugat-Európából nagy számban térnek haza a vendégmunkások. Ezért a szakemberek a hétvégére a magyar és szerb állampolgároknak a kisebb határátkelőket, így például a 8 órától 16 óráig nyitva tartó tiszaszigeti átkelőt javasolják.

Forrás: MTI