Sarkozy kanonok lett

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnököt a római lateráni bazilika tiszteletbeli kanonokává avatták. Ez az egyházi méltóság a XVII. század óta megilleti a francia államfőket, de a monarchia megszűnte óta eddig csak Valéry Giscard d'Estaing köztársaság

A római pápa püspöki templomában, a lateráni bazilikában Sarkozy elnök csütörtökön vette át francia nyelven celebrált szentmisén a kinevezési okmányt.

Jelenlétével - mint mondta - világossá akarta tenni, hogy "szükségünk van a katolikus egyház útmutatására és közreműködésére Franciaország jövőjének kialakításában". Emlékeztetett rá, hogy Nagy Károly kora óta szoros kapcsolatok állnak fenn hazája és a lateráni Bazilika között.

Franciaországnak az egyházhoz és a pápához fűződő szilárd kapcsolata okán négyszáz évvel ezelőtt a francia királyokat a Lateráni Szent János székesegyház "első és egyetlen tiszteletbeli dómkanonokává" választották.

A Kathpress hírügynökség jelentée szerint Camillo Ruino bíboros, római vikárius hangsúlyozta, hogy Franciaországot szoros kapcsolatok fűzik a Szentszékhez, a pápához és annak katedrálisához. Ruini megállapította, hogy "szellemi kapcsolatról" van szó, amely nem irányul Franciaország (1904 óta fennálló) laicizmusa ellen. "Minden bizonnyal nem a Francia Köztársaság legitim laicizmusa elleni támadás, ha imádkozunk Önért és kérjük Isten kegyelmét, hogy az Ön által vezetett férfiak és nők eredményesek legyenek a nemzetközi béke, valamint a gazdasági és kulturális fejlődés érdekében kifejtett tevékenységükben" - mondta Ruini bíboros.
Forrás: MTI