Sólyom még nem kapta meg a törvényt

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény még nem érkezett meg a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz - közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerdán az MTI érdeklődésére.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt; a szavazáskor 204-en voksoltak igennel, 168-an nemmel, Gyenesei István független képviselő pedig egyedüliként tartózkodott.

Kumin Ferenc elmondta: mivel a törvény kihirdetését sürgősséggel kérte az Országgyűlés, ezért az államfőnek a hivatalba érkezéstől számított öt napja van arra, hogy döntsön. Mint mondta, Sólyom László háromféleképpen dönthet: egyrészt aláírhatja a törvényt, amit azután kihirdetnek.

Dönthet úgy is, hogy előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól - mondta a főosztályvezető, majd folytatta: a köztársasági elnöknek akkor kell az alkotmányossági vétóval élnie, ha a törvényben alkotmányellenes rendelkezést talál.

Az államfő ezeken kívül élhet még a politikai vétó jogával, azaz megfontolásra visszaküldheti a törvényt az Országgyűlésnek; ezt bármilyen egyéb, azaz nem alkotmányossági kifogás esetén megteheti - mondta.

Kumin Ferenc emlékeztetett arra: ha az Országgyűlés a politikai vétó után újratárgyalta a törvényt, utána az elnök már nem emelhet kifogást ellene, és három napja van arra, hogy aláírja azt.
A főosztályvezető kiemelte: az államfő a törvénnyel nem akkor találkozik először, mikor beérkezik a hivatalhoz, hanem már sokkal korábban megkezdte a tájékozódást az ügyben.

Az egészségbiztosítási reform kapcsán járt a hivatalban először Molnár Lajos volt, majd Horváth Ágnes jelenlegi egészségügyi miniszter, legutóbb pedig Kincses Gyula egészségügyi államtitkár tájékoztatta az elnököt a törvény végső változatáról - emelte ki.

Hangsúlyozta azt is, az államfő rajtuk kívül még független, nem kormányzati szakértőkkel, valamint az Állami Számvevőszék elnökével is konzultált.

Sólyom László azt a folyamatot is nyomon követte, ahogy a parlamentben a módosító indítványok hatására változott a törvényjavaslat - jegyezte meg Kumin Ferenc.

Forrás: MTI