Kétmilliárdos kórházi beruházás

Az Európa-terv keretein belül mintegy kétmilliárd forint értékű kórházi beruházás ünnepélyes átadását tartották szerdán Nyíregyházán. Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése az elmaradott régiókban című pályázattal térségi diagnosztikai és szűrőközpont

A beruházás főbb adatairól Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke beszélt. A 2005-ben elfogadott pályázat alapján egy régi, használaton kívüli sebészeti épületet újítottak fel, s uniós forrásokból járóbeteg-ellátási részt alakították ki a földszinten. A felső három szinten a fenntartó megyei önkormányzat másfél milliárd forintos bankhitelével tavaszra a fekvőbeteg-ellátás kap helyet a térségből érkezettek számára.

A megnyitón Kincses Gyula egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy az egészségügyi átalakítás célja a különbségek, aránytalanságok csökkentése, a hatékonyság javítása és a betegeknek megfelelő ellátás biztosítása.

"Ez a központ egyszerre szolgálja a népegészségügyi program prevenciós szűrési feladatait, egyszerre javítja a leghátrányosabb helyzetűek számára szükséges ellátást, de ugyanakkor a kórház általános diagnosztikai munkáját is segíti" - emelte ki az államtitkár.

Köszöntötte az ünnepség résztvevőit Mikola István volt miniszter, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke is, aki három kívánságának adott hangot: legyen meg a pénz a működtetésre, a hitel visszafizetésére a kórháznak, a megyének, továbbá az intézmény járuljon hozzá ahhoz, hogy a térség népegészségügyi mutatói javuljanak, s a központnak legyen kisugárzása a térséget illetően.

A létesítményt Pikó Károly megbízott főigazgató vette át. Az új épület megtekintése előtt a beruházást indító, sikeres pályázatot készítő korábbi főigazgató, Pintérné Gönczi Ágnes azt mondta: az ott dolgozók sikere is, hogy munkásságáért Batthyány-Strattmann díjat kapott.

Forrás: MTI