Magyar év Észtországban

2007 az irodalom és zene éve volt a Tallinni Magyar Intézetben - összegezte röviden a magyar kulturális programokat Észtország szerte Dávid Gyula intézetigazgató az MTI-nek. Tallinnon kívül több vidéki városban voltak magyar irodalmi, zenei és filmes prog

Kiadták észtül József Attila válogatott verseit és Tóth Erzsébet válogatott verseinek kétnyelvű kötetét. Háy János Gézagyerek című darabját felolvasószínházi keretben adta elő az Észt Drámaszínház. Tartuban a Prima Vista irodalmi fesztiválon Tóth Krisztina költőt ünnepelték. Megjelent észtül Dalos György 1956-ról szóló könyve, valamint Hunfalvy Pál történész munkája a XIX. század harmadik harmadában tett utazásairól a Balti-tenger vidékein - tette hozzá az igazgató.

Az észtországi zenei programokat átszőtte a Kodály Zoltán kettős évforduló: születésének 125., halálának 40. évfordulója.A magyar intézet nemcsak Tallinnban szervezte magyar művészek koncertjeit, hanem tanácsokat is adott az észt kulturális szervezeteknek, hogy milyen programot állítsanak össze például a Kodály-évfordulóra, vagy kiket hívjanak meg vendégjátékra.

Nagy sikert aratott az Akadémia és az Auer Vonósnégyes, Nikola Parov és Herczku Ágnes világzenei hangversenye Tallinnban és még másik három városban. Föllépett a többi között a Besh o droM, az Ülü és a Csürrentő népi zenekar. A másik két balti államba is szervezett programokat a tallinni intézet. Rigában volt látható Takács Ildikó Beáta képzőművész Mesés Budapest című kiállítása, Vilniusban pedig támogatták a Fluxus East kiállítássorozat megjelenését. A fluxus hálózat a művészek határokon átnyúló kapcsolatainak dokumentációja 1962-től egészen 1989-ig. Ebben a hálózatban Vilnius is benne volt.

Magyar filmesek, köztük Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes és Pálfi György utazását támogatták, hogy részt vehessenek filmjük litvániai bemutatóján. A tallinni intézet 2008-ban folytatni kívánja kortárs magyar szerzők bemutatását. Várhatólag megjelenik észtül Bartis Attila A nyugalom című könyve, és tervezik egy észtországi orosz nyelvű irodalmi folyóirat magyar különszámának bemutatóját. Kicsiny Balázs képzőművész pedig a két évvel ezelőtti Velencei Biennálén bemutatott alkotását viszi el Tallinnba és Rigába - tette hozzá Dávid Gyula.
Forrás: MTI