Kusturica csinálja a fesztivált

Saját nemzetközi filmfesztivált tart Emir Kusturica Szerbiában. A szarajevói születésű, 52 éves filmrendező a Kustendorf nevet adja fesztiváljának, amelyet a Mokra Gora hegység egy kis településén, Drvengradban tart 2008. január 14. és 21. között. A rende

A fővendég Nyikita Mihalkov orosz rendező lesz, az ő legújabb alkotásával, a Tizenkettő című filmmel nyitják meg a fesztivált.

A meghívottak között van Fatih Akin német-török rendező, Cristian Mungiu román alkotó, az idei Cannes-i fesztivál Arany Pálma-díjasa és Eran Kolirin, izraeli filmkészítő.

A fesztiválon 12 ország - köztük cseh, lengyel, orosz, angol, kubai, francia, szerb - filmes iskoláinak hallgatói, illetve alkotásaik versenyeznek az arany, az ezüst és a bronz tojásért, amely Kusturica szerint a világmindenséget szimbolizálja - olvasható az Estradni magazin című szerb lapban.
Emir Kusturica szinte valamennyi filmjét, így A papa szolgálati útra ment, A cigányok ideje, a Macskajaj, vagy Az élet egy csoda címűt, vetítették a magyar mozik is.

Forrás: MTI