Határőrbódé eladó

Észtországban új kínálattal bővül az ingatlanpiac: határőrbódékat lehet majd vásárolni. Az érdeklődőknek azonban még jövő év elejéig várniuk kell. A tallinni vezetés akkor hirdeti meg a bódékat, ám azt még nem tudni, hogy mennyiért.

Az eladást az teszi lehetővé, hogy december 21-én Észtország is csatlakozik a schengeni határőrizeti rendszerhez, így megszűnik az ellenőrzés a lett határszakaszon, és fölöslegessé válnak a bódék.

A 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott 10 ország közül kilenc állam - Szlovénia, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Málta, Litvánia, Lettország és Észtország - a héten csatlakozik a schengeni rendszerhez. Egyedül Ciprus marad ki az idei bővítésből. A szigetország jövőre csatlakozik a rendszerhez. A schengeni zónán belül a tagállamok közt nincs ellenőrzés, nem kell megállni, és a határt bárhol át lehet lépni, nem csak a korábbi átkelőkön. Egyedül az a fontos, hogy az utasnál legyen személyi igazolvány vagy útlevél, amivel szükség esetén igazolni tudja magát.
Forrás: FH