Grabovszky meghódítja a világot

Külföldön is szeretnék forgalmazni alkotói a Macskafogó folytatását, amely A sátán macskája alcímmel csütörtöktől látható a magyar mozikban. Erről Ternovszky Béla, a produkció rendezője beszélt az MTI-nek.

Ternovszky Béla felidézte, hogy a Macskafogó első része számos országban - egyebek mellett Németországban, Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Kanadában is - sikert aratott. A rendező reményét fejezte ki, hogy a második rész is több országban "elkel" majd.
Elmondta, hogy a produkciót 46 kópiával kezdik forgalmazni Magyarországon, ahol egyszerre kerül a budapesti és a vidéki mozikba. Noha a családi rajzfilm korhatár nélküli besorolást kapott, elsősorban a 18 és 30 év közötti nézőkre számítanak - tette hozzá a rendező.

Megfogalmazása szerint a Macskafogót "eszük ágában sem volt folytatni", a közönség és a producerek azonban egyre nagyobb érdeklődést mutattak folytatás iránt. A második rész gyártását két évvel ezelőtt kezdték, A sátán macskája 600 millió forintból készült - közölte Ternovszky Béla.
Mint mondta, a történet kiindulópontja egy "vadmacska-populáció", amelynek a pafrikai dzsungel mélyén sikerült elkerülnie a megszelídítést, és még csak nem is hallott a Macskafogó nevű gépkutyáról. Ezek a "vadmacskák" vadászat közben elkapnak egy Stanley nevű újságíró egeret, aki Livingstone-t, a nyomtalanul eltűnt kutatót keresi. Stanley, mielőtt feltálalják vacsorára, elmeséli a megszelídített, Cin Cityben élő városi macskák sanyarú sorsát. A vad társak elindulnak felszabadításukra.

A Macskafogó második részében a nézők néhány kivétellel a jól ismert szereplőket látják majd viszont, feltűnik Grabowsky, a négy patkány, Lusta Dick, Giovanni Gatto, a maffiavezér, Mr. Teufel, kétballábas asszisztense, Safranek, valamint Maxipotzak, aki még mindig szereti a kicsi kövér egérkéket. Új főszereplőként lép a történetbe többek között Stanley, aki Rudolf Péter hangján szólal meg, és hallható lesz Reviczky Gábor, Dörner György, valamint Hegyi Barbara is.
A rajzfilm régi szereplői közül majdnem mindenkinek megmaradt az előző részben megszokott hangja. A patkányokat Kern András, Szombathy Gyula, Pálos Zsuzsa és Béres Ilona, Grabowskyt Sinkó László, Mr. Teufelt Benedek Miklós szólaltatja meg. Safranek Haumann Péter, Lusta Dick Mikó István, Maxipotzak Bodrogi Gyula lesz. Mr. Gatto figurájának ugyanakkor az új részben - Körmendi János rossz egészségi állapota miatt - Balázs Péter, míg Poljakoffnak, az Intermouse vezetőjének - a felvétel idején betegeskedő Kállai Ferenc helyett - a júniusban elhunyt Darvas Iván kölcsönözte a hangját.

A Macskafogó - A sátán macskája forgatókönyvét Nepp József írta, Weigert Miklós volt a látványtervező, Csákovics Lajos az animációs rendező, Ormándlaky Zsolt pedig a technikai rendező. A figurákat Maros Zoltán tervezte, a zenét Malek Miklós szerezte, a film producerei: Salamon Eszter és Varga Szilárd.
Forrás: MTI