Aranyszem Operatőr Fesztivál

Az Aranyszem Operatőr Fesztivál idei díjkiosztó gáláját az interneten keresztül élő adásban követhetik az érdeklődők; a szerdai ünnepségen átadják a Magyar Operatőrök Társaságának "Legenda" díját, valamint az első alkalommal odaítélt HSC-gyűrűt.

Novák Emil a díjátadót beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idén a Magyar Operatőrök Társaságának "Legenda" díját, azaz a munkájukkal és emberségükkel példaképpé vált szakembereknek járó elismerést Badal János (Rákóczi hadnagya), Széchenyi Ferenc (Édes Anna) és Hildebrand István (Kőszívű ember fiai) kapják.

A társaság az idén adja át első alkalommal a HSC-gyűrűt, amellyel azok munkáját szeretnék elismerni, akik közvetlenül együtt dogoznak az operatőrökkel - folytatta Novák Emil hozzáfűzve, hogy az elismerést, amely Wladis Péter ötvösművész munkája, Marton József, Romwalter Béla és Hajdú Miklós fővilágosítók kapják. Emlékeztetett arra, hogy a negyedik alkalommal megrendezett Aranyszem fesztivál filmjeit az idén az Uránia Nemzeti Filmszínház mellett a zuglói Sugár Moziban is vetítették.

A szervezőbizottsági elnök ismertetése szerint az idén hat tagú zsűri - Gurbán Miklós, Kapitány Iván, Márk Iván, Nagy András, Szalai András, valamint Ragályi Elemér - dönt arról, mely munkákat tartja a legjobbnak.

A szerdai gálaesten a zuglói diákzsűri is elismerést ad át, a zuglói önkormányzat a nyertesnek a következő filmjéhez ingyenes területhasználatot biztosít a kerületben - tette hozzá Novák Emil.
Beszámolt arról is, hogy az egyetemi filmek kategóriában a díjnyertes 60 ezer dollár értékben kamera-felszerelést kap.

Novák Emil korábbi tájékoztatása szerint az Aranyszem Operatőr Fesztiválon több mint 50 film versenyez.

A játékfilm kategóriában a Garas Dániel fényképezte Overnight, a Lukács Lóránt operatőr nevéhez fűződő Csendkút, a Máthé Tibor fényképezésével készült Ópium, valamint Fillenz Ádám operatőri munkája, a Friss levegő versenyzett, de megmérettette magát a Zuhanórepülés című film is, amelynek operatőre Vecsernyés János.

A fesztiválon indul a Kurucz Sándor fényképzésével készült Sínjárók című alkotás, valamint A Hét nyolcadik napja című film is, amelyet operatőrként Berger László jegyez. Dokumentumfilm kategóriában Markert Károly (Szemünk fénye), Talán Csaba (Elboronálva), valamint Balog Gábor (Záporeső, Szebeni szél) versengett a seregszemlén.

A tévéfilm kategóriában Szepesi Gábor (Szuromberek királyfi), Pap Ferenc (Méhek Tánca) és Nádorfi Lajos (Szabadságharc Szebenben), a kisjátékfilm kategóriában Nagy András (Sziréna), Kardos Sándor (Végjáték), továbbá Perin György (Szakadás) szállt versenybe. A Csendes Cs. Csaba fényképezte Ékkőszobrok és Sárközy András operatőri munkája, a Szárnyalnak a Zöld Sasok a hírmagazin kategóriában indult.
Forrás: MTI