Zeffirelli és a pápaimázs

Franco Zeffirelli legendás olasz film- és operarendező lesz a pápa imázs tanácsadója. Ezt a veterán rendező közölte a La Stampa című olasz napilapban szombaton megjelent interjúban.

XVI. Benedek pápának "nem szerencsés az imázsa", jelentette ki Zeffirelli. "Nem könnyű feladat olyan előnyös tévés megjelenésű pápa után következni, mint II. János Pál volt" - tette hozzá a rendező. Zeffirelli szerint Benedek pápa rideg benyomást kelt, ami nincs összhangban környezetének pompásságával. A rendező megváltoztatná a pápa ruhatárát, mert az túl hivalkodó. A 84 éves Zefirelli szerint a pápa öltözékének összhangban kellene lennie az alacsonyabb katolikus papság visszafogott megjelenésével.

Zeffirelli nem csak a pápa imázsának kérdéseiben lesz konzulens, hanem abban is, hogy hogyan lehetne javítani az egyház és a hit filmes megjelenésén. "A szent atya tudatában van annak, hogy az egyház filmes kommunikációja romokban hever. "Jómagam hívőként nem húzódhatok félre, amikor egy ilyen katasztrófa lejátszódik" - fogalmazott Zeffirelli. A neves rendező felfedte, hogy teljes felhatalmazása lesz elítélni az olyan filmeket, amelyek a kereszténység népszerűsítése címén istenkáromlást követnek el. Név szerint említette Nel Gibson Passió című filmjét, amely - mint mondta "emberek millióinak tudatában okozott helyrehozhatatlan károkat".

Zeffirelli már megbeszélte ötleteit a pápával és magas rangú vatikáni vezetőkkel, de csak kicsit később áll neki a munkának, mert előbb befejezi Puccini Tosca című operájának rendezését. A bemutató január 14-én lesz a Római Operában.
Forrás: FH