Női szexturizmus Kenyában

Csak az atléta termetű, fiatal, nincstelen fekete férfiak miatt jár Kenyába egyre több korosodó, gazdag fehér nő. A 64 éves Allie és 56 éves barátnője, Bethan például Dél-Angliából érkezett a kelet-afrikai országba, "a nagy fiatal fiúk közé, akik szeretik

Az Indiai-óceán hófehér homokos partján nyaraló ősz hajú asszonyok a Reuters hírügynökség tudósítójának a családi nevüket nem árulták el, azt viszont igen, hogy egy teljes hónapig maradnak és alaposan kiélvezik a helyi fiatalok társaságát. Allie már talált is magának egy 190 centiméter magas, 23 éves fiút a maszáj törzsből. A fiú fején a szépkorú angol nőtől ajándékba kapott napszemüveg díszeleg.

"Persze ez nem szerelem és egyáltalán nem azért jöttem, hogy férjet keressek magamnak" - mondta Allie. "Veszek neki néhány szép holmit, eljárunk vacsorázni, és nem kell fizetnie semmiért, amíg velem van. Mindketten megkapjuk, amit akarunk és semmiben sem különbözik ez attól, amikor férfiak hívnak meg fiatal lányokat."

Az idegenforgalom újszerű ágazatáról nemigen készül statisztikai felmérés, de a partvidékiek becslése szerint a gazdag országokból Kenyába látogató egyedülálló asszonyok közül minden ötödik csak a szex miatt jön.

"Ez még nem a világ vége, de kicsit sem örülünk neki" - mondta Jake Grieves-Cook, a kenyai turisztikai hivatal elnöke. "A szállodások próbálnak tenni azért, hogy az ilyen vendégek kényelmetlenül érezzék magukat, egyszemélyes szobát például nem cserélnek nekik kétszemélyesre. Teljes mértékben ellenzünk mindent, ami illegális, ezzel viszont más a helyzet, nem számít bűnnek - csak beteges."

És veszélyes. A kenyai lakosság 6,9 százaléka hordozza az AIDS vírusát, a jómódú nyugati hölgyek viszont nem nagyon kedvelik az óvszert - mondta Julia Davidson szexturizmus-kutató. A Nottinghami Egyetem szakértője sok olyan nővel interjúzott, akik az egzotikus vágyálmokhoz képest túl "hétköznapi, gyakorlatias" megoldásnak tartják az óvszeres védekezést.
Mások a gyarmati idők hangulatát akarják átélni a szegény, fiatal, színes börű szeretők révén. "Egyfajta időutazás ez a koloniális múltba, amikor még fess fekete szolgák kényeztették a fehér asszonyokat" - mondta Davidson.

Egyébként Kenyában a "hagyományos" szexturizmus is virágzik. A kormány és az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének közös felmérése szerint a négy óceánparti körzetben összesen 15 ezer fiatalkorú lány - a 12-18 év közötti korosztály egyharmada - dolgozik alkalmanként az iparban, főfoglalkozású szexmunkásból pedig háromezer van, fiúk-lányok vegyesen, akiket gyakran a "legborzasztóbb abnormális vágyak" kielégítéséért fizetnek.

"Az egyik fajta szexturista vonzza maga után a másikat" - mondta egy bártulajdonos Mombasa, a kenyai kikötőváros egyik strandján. "Az öreg fehér pasik mindig az egészen fiatal lányokra meg fiúkra mennek rá és kihasználják a szegénységüket… A nyomukban aztán megjelentek ezek a vénasszonyok… Soha nem mennek a törvényes korhatár alá és nagyon boldogok, hogy itt nyugodtan művelhetnek olyasmit, amiért otthon megvetés jár."
Forrás: MTI