Aláírással az egyházi közgyűjteményért

Nyilvános áhítattal egybekötött aláírásgyűjtéssel tiltakozott az egyházi közgyűjteményekre szánt támogatás jövőre tervezett megkurtítása ellen Bölcskei Gusztáv, a Tisztántúli Református Egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi elnöke pénteken délután a De

A püspök a meghívott közéleti személyiségeket és a sajtó munkatársait emlékeztette arra, hogy az Országgyűlés 2006-ban közel 40 százalékkal, 800 millió forintról 500 millióra csökkentette az egyházi közgyűjtemények támogatását.

Ez országosan 69 könyvtárat, négy egyházi levéltárat, és 32 egyházművészeti múzeumot érintett, amelyek közfeladatot látnak el. Miután a jövő évi költségvetésben újabb 35 százalékos elvonást tervez az Országgyűlés, ami azt jelenti, hogy 500 millióról 325 millió forintra csökkenne a támogatás, a református egyház aláírásgyűjtéssel kívánja jobb belátásra bírni a várhatóan hétfőn döntést hozó parlamenti képviselőket - tette hozzá Bölcskei Gusztáv.

A püspök azt is megemlítette, hogy a támogatás csökkenése miatt elbocsátások, átszervezések várhatók. A költségvetés tervezői ugyanakkor a reneszánsz év megünneplésére 4 milliárd forint elköltését tervezik. Emiatt a református egyház nem kíván részt venni a jövőre esedékes ünnepségeken.

A jelenlétével a református egyház által elindított aláírásgyűjtéssel egyetértő Bosák Nándor Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye püspöke az áhítatot követően az MTI kérdésére elmondta, nem erőszakoskodni és fenyegetőzni akarnak, hanem az illetékesek figyelmét szeretnék ráirányítani a támogatás elvonásának lehetséges következményeire.
Forrás: MTI