Misszió a magyar nyelvért

A Tisza forrásvidékén szórványban élő magyarság eltűnőben van. A vegyes házasságokban született gyermekek nagy része már csak az ukrán nyelvet tanulta meg. A meglévő magyar iskolák létét az alacsony tanuló létszám veszélyezeti. A segítséggel késlekedni ne

A Külügyminisztériuma támogatásával 2006. decemberében létrehozott rahói Ukrán - Magyar Kulturális, Oktatási és Információs Központnak köszönhetően 2007-ben 1 millió 350 ezer Ft támogatás jutott a Rahói járásban szórványban élő gyermekek magyar nyelv tanításának segítésére.
A sikerhez hozzájárult az Apáczai Közalapítvány támogatásával 2006-ban szervezett pályázatíró tanfolyam, valamint az internet hozzáférés, amely által gyorsan elérhetővé váltak a pályázati forrásokkal kapcsolatos információk.

Polyáncsuk Erika, a 3. számú Kőrösmezői (Kevele) 1-9. osztályos Középiskola fakultatív magyar nyelv foglakozásait vezető pedagógus is az Ukrán - Magyar Kulturális, Oktatási és Információs Központban szerezte meg a pályázat írással kapcsolatos ismereteket. A pályázat benyújtásához a központot működtető Rahói Járási Ukrán - Magyar Kulturális Együttműködési Társaság és a budapesti székhelyű Falvak Kultúrájáért Alpítvány nyújtott segítséget. A kevelei iskola 1541 ezer Ft támogatásban részült a Szülőföld Alapból. Az összeget a magyar nyelv oktatását segítő eszközök (számítógép, multifunkciós irodagép, irodaszerek, taneszközök, magyar nyelvű mesefilmek) vásárlására fordították. A tanulóknak és a szülőknek ünnepélyes keretek között mutatták be a pályázati forrásból beszerzett eszközöket. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével a Magyar Köztáraság beregszászi konzulátusának vezető konzulja, Csengeri János és Csizmadia Róbert konzul, Darabán János Rahó város díszpolgára, valamint a Falvak Kultúrájáért Alapítvány 7 tagú küldöttsége Nick Ferenc kuratórium elnök vezetésével. A magyarul tanuló diákok "verscsokorral" köszöntötték a vendégeket. A támogatásért Szojma Olena igazgató helyettes mondott köszönetet.
Misszió a magyar nyelv fennmaradásáért volt Falvak Kultúrájáért Alapítvány projektjének címe, melyet ugyancsak Szülőföld Alap támogatásnak köszönhetően valósult meg. A projekt keretében három héten keresztül Magyarországról érkezett pedagógusok segítették a vasárnapi iskolákban folyó magyar nyelv oktatást. A program zárásaként a szervezők és az együttműködő gyertyánligeti, kevelei, rahói és terebesfejérpataki pedagógusok fórum keretében osztották meg egymás között tapasztalataikat és elemezték a továbblépés lehetőségeit. A Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájért Alapítvány kuratóriumának elnöke ígéretet tett arra, hogy a jövőben is segíteni fogják a vasárnapi iskolákat.

A Rahói Járási Ukrán - Magyar Kulturális Együttműködési Társaság a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériumához nyújtott be sikeres pályázatot a vasárnapi iskolákban oktató pedagógusok ösztöndíj támogatására.

A Tisza forrásvidékén szórványban élő magyarság eltűnőben van. A vegyes házasságokban született gyermekek nagy része már csak az ukrán nyelvet tanulta meg. A meglévő magyar iskolák létét az alacsony tanuló létszám veszélyezeti. A segítséggel késlekedni nem szabad.

Forrás: MTI