Csökkenő cápaállomány

A Seychelle-szigetek kormánya bejelentette, határozott lépéseket tesz rohamosan csökkenő cápaállománya megvédelmezésére. A közleményt azt követően adták ki, hogy seychelle-i felségvizeken nagyobb rakomány cápauszonyt szállító tajvani halászhajót állította

Az ázsiai országokban, különösen Kínában egyre népszerűbb eledel a cápauszony-leves, s a cápák ipari méretű halászata jelentősen megnövelte egyes cápafajok kihalásának kockázatát - figyelmeztettek a tengerkutatók.

Az Indiai-óceán 115 szigetből álló országának vizein az elmúlt héten a francia haditengerészet kutatóhajója tartóztatta fel azt a tajvani halászhajót, amelyen 650 kilogramm cápauszonyt találtak.

A hajó dokumentumai szerint ebből mindössze 15 kilogrammot fogtak ki a szigetek felségvizein, így csak ezért tudják felelősségre vonni az orvhalászokat. A 650 kilogrammnyi uszony egyébként mintegy 13 tonnányi cápához tartozhatott - becsülte az ország környezetvédelmi minisztériumának illetékese, aki a történtek nyomán az ellenőrzés megszigorítását helyezte kilátásba.

A kormányhivatalnok, aki a szigeteken megrendezett, cápavédelemmel foglalkozó nemzetközi tanácskozáson szólalt fel, azt is elmondta, hogy akadnak olyan halászok, akik az uszony levágása után visszadobják a vízbe a még élő állatokat, így azok mind megfulladnak, mert többé nem képesek úszni.

A Seychelle-szigetek környékén augusztus és november között jelennek meg az akár 20 méter hosszúságot is elérő, úgynevezett cetcápák, amelyek a vidék idegenforgalmának fontos attrakciói.

Forrás: MTI