Átadták a Kós-díjakat

Béres István építészmérnök, Sas Péter művelődéstörténész, Szablyár Péter geológus, az Isaszegi Múzeumbarátok Köre, a Káli Medence Környezetvédelmi Társaság, valamint a Kisújszállási Városvédő és Szépítő Egyesület kapta az idén a Kós Károly építészeti díja

A településvédelem és településszépítés területén végzett kimagasló színvonalú, eredményes tevékenység elismeréséül a híres építészről elnevezett díjat a Kós Károly Díj Bizottság javaslatára Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter adományozta a kitüntetetteknek.

Bajnai Gordon a pénteki budapesti díjátadó ünnepségen hangsúlyozta: Magyarország alapvető átalakuláson ment keresztül az elmúlt 17 évben, és a legnagyobb változások talán az elkövetkező hét évben lesznek, amikor az Európai Unió segítségével soha nem látott összegek jutnak az ország modernizálására. Jó volna azonban, ha a változások közepette "nem veszítenénk el azt, amik vagyunk, nem veszítenének el hagyományainkat, gyökereinket" - hangsúlyozta a tárcavezető.
A díjazottaknak megköszönte, hogy saját mikrokörnyezetükben sokat tesznek azért, hogy Magyarország megőrizze azt, "ami miatt jó itt élni". Megjegyezte: sajnos nem sokan vannak, akik az életüket teszik föl egy-egy mikroközösség megerősítésére, a hagyományok ápolására, a környező táj szépségének megőrzésére.

Mint mondta, azért tartja fontosnak a Kós Károly díjat, mert "nem egyszerűen egy elismerés, hanem bíztatás másoknak, hogy tegyenek azért, hogy ez az ország megőrizze az arcát, karakterét a nagy változások közepette".

Az egyéni kategória díjazottjai közül Béres István okleveles építészmérnök Gyula város főépítésze, akinek másfél évtizedes munkája nyomán Gyula arculata történelmi hagyományaihoz illő módon újult meg.

Sas Péter irodalom- és művelődéstörténész a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Kós Károly életművének kutatója, aki munkájával az építészettörténet, de napjaink építészeti gyakorlata számára is értékes forrásanyagokat tesz megismerhetővé.

Szablyár Péter Ferenc geológus és kohómérnök, közösség- és művelődésszervező sokoldalú személyiség, akinek tevékenysége a jósvafői tájház megalapításától és fenntartásától a helyi közösségi élet szervezésén át a széleskörű ismeretterjesztő publicisztikáig terjed. A közösségi díj kategóriában elismerésben részesült Isaszegi Múzeumbarátok Köre csaknem negyven éve működik folyamatosan, kezdeményező szerepet tölt be a község társadalmi életében. Tevékenysége magában foglalja a települési értékvédelemtől a történelmi hagyományok ápolásán át a közösségi élet és az önkéntes társadalmi munka szervezését.

A Káli Medence Környezetvédelmi Társaság kezdeményező szerepet tölt be a Káli-medence természeti, valamint épített környezete megóvásában. Több évtizedes kitartó és sokoldalú munkájuk eredménye jól látható: mind a táj, mind pedig az ottani települések - különösen Salföld, Kékkút, Mindszentkálla és Szentbékkála - megőrizték eredeti jellegüket és vonzerejüket.

A Kisújszállási Városvédő és Szépítő Egyesület a megalakulása óta eltelt két évtizedben sokat tett a város és környéke szépítéséért, építészeti és természeti értékeinek megőrzéséért. Kulturális szervező és kezdeményező szerepe meghatározó tényezője a helyi társadalmi életnek, közművelődésnek. Mindezek mellett helytörténeti kutató, feldolgozó és ismeretterjesztő tevékenysége is jelentős.
Forrás: MTI