Megnyílik az ügyészség a közönség előtt

Elkészült a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség új épülete, amelyet az intézmény és a Móra Ferenc Múzeum között létrejött megállapodás alapján alkalmanként a nagyközönség is megtekinthet belülről - közölte Horányi Miklós fellebbviteli főügyész csütörtökön a

A megállapodás aláírása előtt a főügyész felidézte: a Szeged főterén álló palota 1891-ben Úri Kaszinónak épült, a városi polgárság társasági és kulturális életének színhelye volt. Az elmúlt évtizedekben művelődési központként működött épület és rendkívül elhanyagolt állapotba került.
A 150 millió forintért megvásárolt épületet a kincstár a Legfőbb Ügyészség kezelésébe adta. A 600 négyzetméteres, kétszintes palota mintegy 250 millió forintba kerülő felújítása során sikerült visszaadni valamit az épület egykori szépségéből - fogalmazott Horányi Miklós.

Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, hogy az épület pincéjében februárban az intézmény régészei megtalálták a szegedi vár 13 méter átmérőjű északnyugati saroktornyának maradványait.

A műemlék eredeti bemutatására ugyan nincs lehetőség, de a pincében kialakított tanácsterem padlózatába elhelyezett téglasorral pontosan és teljes szélességében megjelölték a várfalak és a saroktorony vonalát - hangsúlyozta a muzeológus.

A közgyűjtemény és az ügyészség között létrejött megállapodás értelmében bizonyos alkalmakkor, például 2008-ban a Múzeumok Éjszakáján kinyit az egyébként zártan működő hivatal és a nagyközönség is megtekintheti a felújított épületet - közölte az igazgató.

Forrás: MTI