Cser-Palkovics megnézte

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője megnézte csütörtökön a "Regionalizáció, mint a gazdasági fejlődés egyik lehetősége Magyarországon" című tanulmányt, amely miatt távozott posztjáról Pimper Richárd, a miniszterelnök helyettes kabinetfőnök

Budai Bernadett kormányszóvivő azt ígérte, hogy néhány nap alatt összeállítják ezt a listát, és a fideszes politikus kérésre a tanulmányból is adott egy másolatot.

Arra a kérdésre, hogy ki rendelhetett meg ilyen jellegű tanulmányokat, a kormányszóvivő azt válaszolta: Gál J. Zoltán államtitkárnak, illetve a helyettesének, Pimper Richárd szakállamtitkárnak volt erre jogosultsága.

Cser-Palkovics András véleménye szerint a "Regionalizáció, mint a gazdasági fejlődés egyik lehetősége Magyarországon" című tanulmányban "blődségek vannak".

Budai Bernadett elismerte, hogy vannak hiányosságok a dokumentumban, de úgy látja, az anyag sok értékes gondolatot is tartalmaz, és egy része jól használható.

Mint mondta, Pimper Richárd vállalta a felelősséget a hibáért, hogy ellenőrzés nélkül vette át a tanulmányt, a tiszteletdíjat pedig visszakérte a készítő cégtől a Miniszterelnöki Hivatal.

Arra az újságírói felvetésre, hogy azért készült-e ez a tanulmány, "mert ki kellett valakit fizetni" a kormányszóvivő úgy reagált: a tanulmányt kellett kifizetni. A szerződésben vállalt kötelezettségének a MeH eleget tett, de a másik fél nem, ezért szolgáltatja vissza a számára kifizetett összeget - mondta Budai Bernadett.

Az origo internetes hírportál kedden számolt be arról, hogy a "Regionalizáció, mint a gazdasági fejlődés egyik lehetősége Magyarországon" címmel évekkel ezelőtt elavult információkat tartalmazó, értelmetlen mondatokkal és helyesírási hibákkal tarkított tanulmányt vásárolt közel 6 és fél millió forintért a Miniszterelnöki Hivatal.

Az internetes portál azt írta, hogy a megbízott ráadásul egy olyan cég, amelynek tulajdonosa egy targoncákat áruló kecskeméti férfi, aki azt állítja, neki nincs is köze a tanulmányhoz.

A tanulmány nyilvánosságra kerülése után egy nappal Pimper Richárd, a miniszterelnök kabinetfőnökének helyettese benyújtotta lemondását, elismerve, hogy a 138 oldalas dokumentum - amelyért több mint 6 millió forintot fizetett ki a MeH - szakmailag nem megfelelő.
Pimper Richárd március 1-től dolgozott a kancellárián: az akkor megalakuló miniszterelnöki kabinetben a szakmai, operatív irányításért felelt, szakállamtitkári rangban.

Forrás: MTI