Bajban lehetnek a nők?

Minél nagyobb egy nő túlsúlya, annál rosszabb az esélye a megtermékenyülésre -állítják holland kutatók. A Human Reproduction című szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg az amszterdami Akadémiai Orvosi Központban dolgozó kutatócsoport jelentése, melyb

A jelentkezőknél problémás volt a megtermékenyülés, holott a pár nőtagjának ovulációját rendben találták.

A holland kórházakban 2002 és 2004 között gyűjtött adatokat elemezve Jan Willem van der Steeg és csoportja a nők termékenysége és testtömegindexe közti összefüggést vizsgálta. A testtömegindex a súlyból és a magasságból számolt arány. Elhízottnak azt tekintik a szakemberek, akinél ez a szám 30 fölött van.

A kutatók úgy találták, hogy az elhízott nők jellemzően kisebb valószínűséggel estek teherbe, mint azok a nők, akiknek testtömeg indexe 21 és 29 között volt.

A 35 fölötti testtömegindexű nők 26 százalékkal kisebb valószínűséggel estek teherbe természetes úton, azok pedig, akiké meghaladta a 40-et is, 43 százalékkal kisebb eséllyel indultak a gyerekvállalásban - közölte van der Steeg.

A jelenség egyik oka szerinte a leptin elnevezésű hormon szintjének megváltozása lehet. Ez a hormon a zsírszövetekben keletkezik, és az étvágyat, valamint az energiaráfordítást szabályozza. A megérett petesejt megtermékenyülését és beágyazódását zavarhatja meg a hormonszintek eltérése.

Az adatgyűjtés nem terjedt ki a segítséget kérő párok szexuális aktivitására, ezért a vizsgálat kibővítését tervezik a kutatók.

Forrás: MTI