A teremtés a MüPában

Újjászületés - ez az üzenete a Művészetek Palotája újévi hangversenyének. Haydn nagyszabású oratóriuma, A teremtés olyan mű, amely meseszerű, derűs kifejezőeszközökkel meséli el a világ keletkezését az őskáoszból. Az oratóriumot közel érezhetik magukhoz b

A teremtés azon kevés zeneművek közé tartozik, amelyet az egész család, közösen látogathat, hiszen a gyermekek számára is érthető zenei nyelven meséli el, hogyan teremtődik az élet. A kisebbek számára talán a német nyelven előadott, magyarul feliratozott kompozíció fárasztó lehet - ezért őket a délután 4 órakor kezdődő előadásra invitálja Fischer Ádám. Ekkor ő maga segít - gondosan válogatott részletekkel és kísérő magyarázatokkal - eligazodni a történetben.

A darabot, amelyet 1798-ban, óriási sikerrel mutatott be Haydn Bécsben, hamarosan Budán is megismerhették: 1800. március 8-án, amikor József nádor és Alekszandra Pavlovna orosz nagyhercegnő esküdött egymásnak örök hűséget. A darab annyira népszerű lett, hogy 1820-ban utcát neveztek el róla: az Alkotás utca mind a mai napig fontos útvonala a magyar fővárosnak (a mű címének - Die Schöpfung - jelentése alkotás és teremtés).

E pompás kompozícióval nyitja a 2008-as esztendőt a Művészetek Palotája. Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar és Fischer Ádám, a haydni szimfonikus életmű talán leghivatottabb tolmácsolói a Magyar Rádió Énekkarával készülnek az ünnepi eseményre. A szólisták - Veronica Cangemi, John Mark Ainsley, Florian Boesch - valamennyien nem egyszerűen kiváló énekesek, de az oratórium műfajára "szakosodott" előadóművészek.

Forrás: MTI