Új szabályok, kevesebb nyugdíj

A nyugdíjszámítási szabályok megváltozása miatt csak fél százalékkal csökkennek majd az újonnan nyugdíjba vonulók járandóságai 2008. január elsejétől. A már megállapított nyugdíjak 5 százalékos emelését és a 2,8 millió nyugdíjas 13. havi juttatását ez nem

A fél százalékos különbség egy pozitív, illetve egy negatív hatású intézkedés különbségéből adódik. Az új szabályok szerint az 1988 és 2006 közötti keresetek mindegyike 2007-es szintűre emelkedik januártól, ami 10,6 százalékos növekedést jelent. Csökken azonban a nyugdíjszámítás alapjául szolgáló kereset: 2008-tól ugyanis már nem csak a személyi jövedelemadót, de a járulékok összegét is levonják belőle. Ez a "nettósítás" 10 százalék körül mérsékli a nyugdíjalapot. Így összességében az idei, illetve a jövő évi nyugdíjak alig térnek el egymástól - hangsúlyozta a szakállamtitkár.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki a 2007-es szabályok szerint megy nyugdíjba 100 ezer forintos nyugdíjjal, az 2008-ban 500 forinttal kap kevesebbet az új szabályok szerint.

Negyven év szolgálati idő felett a jövő évtől minden év a jelenlegi 1,5 helyett 2 százalékos többletet biztosít, az előrehozott nyugdíjat azonban szigorúbb feltételekhez kötik. Január elsejétől a nyugdíjas munkavállalók nem dolgozhatnak ugyanabban a jogviszonyban, mint addig tették, és 62 éves korukig nem kereshetnek többet, mint a mindenkori minimálbér.

A nyugdíjakat a törvény értelmében fél évre visszamenőleg is meg lehet állapítani, vagyis a bizonytalanoknak bőven van idejük arra, hogy tájékozódjanak a lehetőségekről, illetve a nyugdíjigazgatóságok segítségével kiszámítsák, melyik a legelőnyösebb megoldás a számukra - mondta Forgó Györgyné.
Forrás: fh