Lekapcsolták a gépekről

Az orvosok sikeresen lekapcsolták a gépekről szerdán a múlt héten kórházba szállított két- éves kislányt, akinek megállt a szíve. A kislányhoz először nem tudtak megfelelő rohamkocsit küldeni, ezért két szabadnapos mentős felszerelés nélkül, motorral érke

Azóta a Heim Pál Gyermekkórház intenzív osztályán ápolták, altatásban. Ébresztését és a gépekről való lekapcsolását szerdán kora délután kezdték meg az orvosok. A gépekről már levették a gyermeket, de még eszméletlen. Szerdán az életmentő motoros mentők az Országos Mentőszolgálat vezetőjétől főigazgatói dicséretet és jutalmat is kaptak.

Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, a kislányt a gépekről sikerült levenni, de még mindig eszméletlen állapotban van. Az állapota stabilnak, de a teljes ébresztés még nem történt meg. A gyermek a gépi lélegeztetés utóhatásait éli. Ha az éjszaka nem kell visszatenni a lélegeztető gépre és állapota stabil marad, akkor csütörtökön átszállítják az országos kardiológiai Intézetbe. A kislány a szívleállás miatt a klinikai halál állapotába került. A szívizom működésében lépett fel probléma, ennek pontos kivizsgálása miatt van szükség az átszállításra.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két dolgozója, akik szabadidejükben, motoron siettek a kislány segítségére - és sikeresen újra is élesztették - főigazgatói dicséretet kaptak szerdán - mondta el a Független Hírügynökségnek Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. A dicsérettel pénzjutalom is járt.

A kislányt a most dicséretben részesített, szolgálaton kívüli mentősök élesztették újra, mert a gyermeknek pénteken este leállt a szíve. Szülei mentőt hívtak hozzá, de mivel a legközelebbi mentőállomáson nem volt szabad rohamkocsi, két mentős motoron, műszerek nélkül indult a helyszínre. Sikerült újraéleszteniük a kislányt. A később megérkező mentőautó vitte kórházba. A mentőszolgálat szóvivője korábban azt mondta, naponta előfordul, hogy a helyszínhez legközelebb eső mentőautók foglaltak, ezért távolabbról indítanak másikat.
Forrás: FH