Filmíró szakmai nap a Filmszemlén

Filmíró szakmai napot rendeznek jövőre a 39. Magyar Filmszemle keretében; az esemény célja, hogy fókuszba helyezze a magyar filmgyártás egyik legproblémásabb területét, a forgatókönyvírást, és fórumot biztosítson a nyílt véleménycserének - közölte Lovas B

A február 1-jére tervezett szakmai nap programját ismertetve elmondta, hogy bemutatják a közelmúltban alakult Magyar Forgatókönyvírók Egyesületét, beszélnek az októberben Pécsett megrendezett Central European Pitch Forumról (CEPF), azaz az első közép-európai forgatókönyv-börzéről, valamint kerekasztal-beszélgetést tartanak a magyar forgatókönyvírás jelenéről és jövőjéről.
Megemlítette, hogy a beszélgetésre Divinyi Réka forgatókönyvírót, Grunwalsky Ferencet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnökét, Köbli Norbertet, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének elnökét, valamint Németh Gábort és Schulze Évát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró osztályának vezetőit szeretnék meghívni. A kerekasztal nyílt, interaktív jellegű lesz, azaz a szakmai vendégek mellett a vitába beleszólhat a közönség is - tette hozzá.

A filmíró szakmai nap külföldi vendége a British Film Awards (BAFTA) díjával kitüntetett és Cannes-ból a legjobb elsőfilm díját elhozó Richard Kwietniowski angol rendező-forgatókönyvíró lesz, aki a forgatókönyv-fejlesztés fontosságáról tart előadást - folytatta az ügyvezető igazgató.

Beszámolt arról is, hogy az eseményhez kapcsolódóan a Fade In Script Consulting pályázatot írt ki, amelyre angol nyelvű, maximum tíz oldalas cselekmény-összefoglalásokkal lehet jelentkezni január 15-ig. Műfaji megkötés nincs, de előnyt élveznek a nemzetközi szinten is érthető zsánertörténetek.

Három kiválasztott pályázó személyesen konzultálhat Richard Kwietniowskival, az egyenként másfél órás beszélgetésen ötleteket szerezhetnek a történet továbbírásával kapcsolatban - fűzte hozzá Lovas Balázs.

Szólt arról is, hogy a három filmterv közül a legjobb automatikusan bekerül a 2008-as Central European Pitch Forum 20 fős mezőnyébe, és a jövő év első felében induló online forgatókönyves piactéren elérhetővé válik számos nemzetközi filmes döntéshozó számára.

A pályázati díj 5 ezer forint, melyért cserébe minden pályázó kap egy rövid analízist a beadott filmtervről. Az elemzés tartalmazza a filmötlet erősségeit, esetleges problémáit, illetve javaslatokat a továbbfejlesztés irányára - jegyezte meg az ügyvezető igazgató.

Forrás: MTI