Zöldséggel a rák ellen
Ha valaki havonta háromszor fogyaszt nyers zöldséget, így brokkolit vagy káposztát, ezzel 40 százalékkal csökkentheti a húgyhólyagrák kockázatát - mutatták ki amerikai kutatók. A nyers zöldségek jótékony hatása főként a nem dohányzóknál szembetűnő.
Azoknál a nem dohányzó egyéneknél, akik havonta legalább háromszor esznek nyers zöldséget, csaknem 73 százalékkal kisebb a húgyhólyagrák kialakulásának esélye.
A dohányosokat és nem dohányzókat együttesen számítva 40 százalékkal csökkenthető nyers zöldségekkel a rákveszélyt.
A főzött zöldség más tészta: ezek esetében a kutatók nem tudtak efféle védőhatást kimutatni, főzéssel ugyanis a rákellenes vegyületek (ITC-k) 60-90 százalékban eltűnnek a zöldségekből.
Egy másik kutatócsoport a Roswell Park Rákkutató Intézetben a brokkoli hatását vizsgálta egereken. Kiderült, hogy minél több brokkolit esznek az egerek, annál kisebb az esélyük a húgyhólyagrákra.
Egy harmadik kutatócsoport az Ohiói Egyetemen a szeder hatását vizsgálta nőkön és férfiakon, akiknél felmerült a nyelőcsőrák veszélye. A hat hónapon át tartó mindennapos szederfogyasztás után kiderült, hogy a kísérleti alanyok 58 százalékánál a rákot előidéző folyamatokra utaló egyik vegyület (8-isoprostane) mennyisége jelentősen csökkent, továbbá 37 százalékuknál az egyik rákgátló vegyület (GSTpi) szintje megnövekedett.
Forrás: MTI