Egyeztetne a Fidesz az egyházak támogatásáról

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke egyeztetést kezdeményez a bejegyzett egyházak és a parlamenti pártok között arról, hogy csak két-három éves működés után lehessen egyházként az adókból felajánlott

Balog Zoltán erről az emberi jogi bizottság keddi budapesti ülésén beszélt, miután a testület meghallgatta Szikora Jánost, az APEH elnökét. A fideszes képviselő az MTI-nek elmondta: a civil szervezeteknél jelenleg is így működik a rendszer.

A bizottsági elnök komolytalannak nevezte, hogy évente 20-30-al nő az egyházak száma, ami szerinte rontja a többi egyház hitelét. Hozzátette: az adótörvények módosítását érintő javaslatról Gusztos Péterrel már egyeztettek, és az SZDSZ képviselője támogatta a kezdeményezést.

A testület ülésén Szikora János beszámolt arról, hogy a tavalyi 1 millió 604 ezerrel szemben idén már 1 millió 688 ezer magánszemély tett felajánlást, többek között 27.636 civil szervezetnek és 144 egyháznak juttatták adójuk egy százalékát.

Forrás: MTI