Ausztrálok az amerikaiakról

Az ausztrálok úgy gondolják, hogy a hamburger és az amerikai szleng kártékony hatású az ausztrál kultúrára - mutatták ki egy telefonos közvélemény-kutatással.

A Sydneyi Egyetem munkatársai 1213 ausztrált kérdeztek arról, hogy mi a véleménye az Egyesült Államokról.

Hatvanhét százalékuk azt mondta, hogy egyáltalán nincs elragadtatva az amerikai stílusú gyorséttermek terjeszkedésétől. A gyorséttermek elszaporodását a második aggasztó jelenségnek minősítették az amerikai külpolitika után.

A megkérdezettek 52 százaléka fejezte ki aggodalmát az amerikai filmek terjesztette szleng szavainak és kifejezéseinek befolyása miatt.

Az ausztrálok a maguk jellegzetes kiejtését és szlengjét az ausztrál öntudat szerves részének tekintik, s ezért nyomasztja őket a külső hatás - mutatott rá a kutatás vezetője, Murray Goot.

Kiderült továbbá az is: az ausztrálok kevesebb bizalmat táplálnak az Egyesült Államok iránt, mint két évtizeddel ezelőtt. Míg 1986-ban 62 százalékuk nyilatkozott kedvezően az amerikai kormányzásról, 2007-ben csupán 49 százalékuk érez így. Míg 1986-ban a megkérdezettek 56 százaléka vélte úgy, hogy az Egyesült Államok bölcsen meg tud birkózni társadalmi és gazdasági problémáival, 2007-ben csak 44 százalékuk látja így.

A félig elkészült felmérés szerint bár a legtöbb ausztrál nem kedveli Bush elnököt, és helyteleníti az iraki háborút, úgy véli, hogy az Egyesült Államok erős védelmet jelent Ausztráliának.

Forrás: MTI