A közéleti média tegye közzé, kik a megrendelői

Fogjanak össze a közéleti újságírók, közvélemény-kutatók, elemzők és kutatóműhelyek: tegyék közzé hivatalos megrendeléseiket és azt, amikor csak lelkesedésből vesznek részt politikai tanácsadásban - javasolta az MTI-hez eljuttatott, a Heti Válasz cikkére

"A Heti Válasz szerkesztősége, minekután először ők léptek fel ebben az ügyben, alkalmas is lehet az első kerekasztal megszervezésére. Felkérnénk tehát őket, hogy tegyék meg az első lépést" - írta az elemző központ vezetője.

Az igazgató bejelentette: a cég megalakulásáig visszamenőleg hajlandóak publikálni elemzői és tanácsadói megrendeléseiket, ha más - a Heti Válasz által nem vizsgált - elemző-tanácsadó-kutató intézmények és politológusok is megteszik ezt.

Ugyanígy szükséges, hogy a média szereplői, így például a Heti Válasz munkatársai is feltárják, mikor, milyen formában adtak bármilyen tanácsot bárkinek, vettek részt úgynevezett "értelmiségi" beszélgetéseken, amelyek célja az egyik párt politikai sikerének támogatása volt - tette hozzá.

A "közéleti média" főszerkesztőinek címzett nyílt levél emlékeztet arra, hogy a Heti Válasz decemberi első számában, a lap által kiválasztott politikai elemzők és egyetlen cég, a Political Capital Institute függetlenségét vizsgálta; "a cikk fontos kérdést feszeget: függetlenedni tud-e egy tanácsadó a megrendelőjétől?" - fogalmaz Somogyi Zoltán.

Megjegyezte azt is: a Political Capital annak érdekében, hogy a nyilvánosság előtti elemzésein ne hagyjon nyomot egyetlen megrendelő igénye sem, évek óta önálló elemzői csapatot működtet és az általuk készített értékeléseket képviseli a nyilvánosságban. Elemzéseinek önállóságáról megrendelőit mindig tájékoztatja, mint ahogy arról is szól, hogy a cégcsoporthoz tartozó Hírszerző politikai portál is politikai megrendelőktől független, értékelvű médiaműhely.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, lapigazgató az MTI-nek a kezdeményezésről úgy nyilatkozott, hogy nyílt levelében Somogyi Zoltán "összemos össze nem illő dolgokat".

Hangsúlyozta, ők nem azt vetették fel, hogy ki-ki nyilatkozzon például politikai szimpátiájáról, hanem azt kívánták a közvélemény számára egyértelművé tenni, hogy ezek a cégek szakemberek "kikkel szemben nem lehetnek elfogulatlanok" az onnan kapott fizetős megbízások miatt.

Forrás: MTI