Mi kerüljön az ünnepi kosárba?

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) jó tanácsok egész sorával segít az ünnepi vásárlásban - tájékoztatta a hivatal a Magyar Távirati Irodát. Ezek lényege, hogy gondos, körültekintő vásárlással maga a fogyasztó is sokat tehet azért, hogy ne érje

Elegendő bevásárló szatyorral, zacskóval, mélyhűtött termékek vásárlásánál hűtőtáskával és listával célszerű elindulni vásárolni. Lehetőleg ne kérjünk az üzletben műanyag zacskót, mert ezzel is csökken a hulladék mennyisége - hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre a közlemény.

Alkalmi, ellenőrizetlen árustól, aluljáróban, piszkos üzletben soha ne vásároljon senki zöldséget, gyümölcsöt, édességet. Fölösleges, gyanús, túl olcsó terméket nem szabad venni.

Szemüveget, nagyítót is hasznos lehet beszerezni a termékek jelölésének, összetételének, fogyaszthatósági idejének böngészéséhez. Így az is kiderülhet, nincs-e átcímkézve az áru. Lejárt terméket, sérült csomagolású, újrafagyasztott árut nem szabad megvenni, még akciósan sem.

Az E-számok többségétől nem szabad félni - állítja a MÉBIH közleménye. Sok közismert, ártalmatlan anyagnak mint a citromsav, a karamell, van E-száma, ettől még nyugodtan fogyasztható.

De nem árt korlátozni, azaz ritkán fogyasztani olyan élelmiszeripari készítményeket, amelyek szinte kizárólag csak cukorból, adalékanyagokból és vízből állnak.

A húsok, halak frissessége ünnep előtt különösen kényes kérdés. Az eladó által becsomagolva átnyújtott árut nyugodtan meg lehet vizsgálni a vásárlás helyszínén és megítélni, hogy annak milyen a színe, szaga, állaga, mennyire friss. Legjobb, ha a húst otthon darálja meg a háziasszony.

A mákot, diót érdemes átvizsgálni, nincs-e benne törmelék és molyosodásra utaló jel. Aszalt gyümölcsnél előfordulhat penészedés is.

A tej-, illetve étbevonó masszából készült termékek olcsóbbak, mint a nagyobb csokoládétartalmúak - de más a "feladatuk" és a minőségük is.

Ünnepek idején se feledkezzen el senki arról, hogy a blokkot mindenhol, minden vásárlás alkalmával kötelesek adni a pult mögött állók - kérés nélkül - kérésre pedig számlát is. A vásárlási blokkot az esetleges reklamáció miatt minden esetben célszerű megőrizni - javasolja a MÉBIH.

Forrás: MTI