Beatles-lemezre emlékezünk

Az emberek a hatvanas évek második felétől kénytelenek voltak tudomásul venni, hogy a Beatles többé nem "egyszerű" rock and roll banda. Sajátos zenei világot teremtett, amelyet nagyon sokan nem értettek, vagy nem akartak elfogadni. Ennek az útnak egyik fo

A film egy autóbuszos kirándulásról és a busz utasairól szól, telis-tele elmesélhetetlen ötletekkel. Az alkotást a korabeli publikum nem fogadta valami nagy lelkesedéssel, s ezért Paul McCartney elnézést is kért, bár hangsúlyozta, nem hiszi, hogy filmjük rosszabb lett volna az átlagos, ostoba karácsonyi filmecskéknél.

Ez volt a Beatles harmadik filmje (az A Hard Days,s Night és a Help! után, az első a Brian Epstein halála utáni időszakban).

Ami pedig a zenei részt illeti, a film nyomán készült dupla középlemezen hat dal hallható. Különleges volt a kivitel, hiszen az eleve szokatlan dupla EP mellé, az akkor szintén unikumnak számító kis könyvecskét csatoltak.

A címadó Magical Mystery Tour mellett ott van a Your Mother Should Known, a Blue Jay Way, a Beatles esetében igen ritka instrumentális Flying, a Fool on The Hill és az I,m the Walrus. Ezek közül színvonalban a Fool on The Hill volt toronymagasan a legjobb. Összességben egy pszichedelikus "beütésű" lemezt kaptak a rajongók.

Az amerikai közönség számára öt kislemezdallal "megfejelték" és 11 számos albummá bővítették a brit korongokat. Felkerült rá egyebek mellett a Strawberry Fields Forever, a Penny Lane (mindkettőt a Sgt. Peppers albumra szánták eredetileg). A kislemez-dalok hatalmasat löktek az albumon, amely végül listavezető volt az Újvilágban. (Egyébként a filmzene anyaga Grammy jelölést kapott.)

A Beatlesnek "komolyodó korszakában születtek jobb lemezei" is - elsősorban az Abbey Road volt szakmailag kitűnő, a közönségnél pedig a Let It Be "jött be". A Magical Mystery Tournak ezzel együtt fontos helye van a Beatles történetében, s összességében a közönség körében sem bukott meg, hiszen alig több mint egy hónap múlva elérte a kétmilliós példányszámot.
Forrás: MTI