Az SZDSZ és az MSZP közös jelöltje

Kulturált kampányra számít Lakos Imre, a XI. kerület szabad demokrata alpolgármestere, aki az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjeként indul a kerületben az időközi parlamenti választáson. A szavazást a korábbi képviselő, Deák András (KDNP) halála miatt kellet

Nem akarok harsány kampányt, semmiképpen sem vennék részt egy plakátháborúban. Az elhunyt Deák Andráshoz is méltatlan lenne, ha egy rosszízű kampányt folytatnánk le - mondta el pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Lakos Imre.

A képviselőjelölt közölte, hogy a 2006-os parlamenti választásokon sikerként könyvelte el, hogy 11,3 százalékot kapott az első fordulóban, de ezt követően visszalépett a szocialista Szabó Vilmos javára. Most mindenképpen meg akarták mérettetni magukat és ezúttal az MSZP részéről érkezett a megkeresés, hogy szívesen támogatnák jelöltségét.

A szabad demokrata alpolgármester elismerte, hogy a közvélemény-kutatási eredmények alapján jogos a feltételezés, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje nyerhet. "Én viszont úgy gondolom egyetlen meccset sem lehet feladni már az elején, egyébként is harcos típus vagyok" - tette hozzá. Saját esélyeit latolgatva kiemelte, hogy a kerületben vele együtt összesen három képviselő van, akik 17 éve tagjai az önkormányzati képviselő-testületnek. Azt is elmondta, hogy már a harmadik ciklusban tölti be az alpolgármesteri posztot és nem egy pártlogót, hanem önmagát kínálja fel a választóknak.
A kampány kapcsán úgy fogalmazott, hogy a karácsonyi, újévi időszak nem a legszerencsésebb, mert a szavazókat a kopogtatócédula-gyűjtésen túl nem is illendő terhelni.

A kopogtatócédula-gyűjtésről azt mondta, hogy a vártnál jobb eredményt értek el, de ennél is sokkal fontosabbnak tartja, hogy aktivistáik sehol nem találkoztak kimondott ellenszenvvel.

Saját programját úgy vezette fel, hogy a helyi értékekre, a hagyományokra kell helyezni a hangsúlyt, példaként említette a Gellért-hegyet és a Citadellát, valamint az oktatási központokat, mint az Infoparkot és a műegyetemet. Beszélt a 4-es metró építéséről is, mint fogalmazott, valószínűleg Újbudát sújtják leginkább ezek a munkálatok, de talán ez a városrész élvezheti majd leginkább a földalatti előnyeit.

A választásra előretekintve azt mondta, hogy visszalépni nem lehet, ha nem nyernek, majd le kell vonni a tanulságokat. Lakos Imre úgy véli, hogy ez a voksolás egy nagyon jó mérce lesz, sokkal jobb mint egy általános közvélemény-kutatás. Hozzátette, hogy ebben a választókerületben mindig magas a részvételi arány, 2006 tavaszán is a választópolgárok közel 75 százaléka ment el szavazni, éppen ezért számára csalódást jelentene, ha most kevesen járulnának az urnák elé.

Forrás: MTI