Ámos Imre műveiből nyílik kiállítás

Ámos Imre festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából rendeznek kiállítást Debrecenben, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban, a tárlaton az alkotó eddig be nem mutatott munkái is szerepelnek - közölte az intézmény az MTI-vel.

Az érdeklődők számára szombattól megtekinthető tárlaton a tragikus sorsú Ámos Imre (1907-1944) mintegy 150 alkotása tekinthető meg.

 tájékoztatás szerint a február 17-ig tartó kiállításon a művész több olyan grafikai munkáját is bemutatják, amelyeket korábban még soha nem tártak a nagyközönség elé.

A tárlat egyik érdekessége, hogy a látogatók meghallgathatják a költőként szintén jelentős életművet hátrahagyó Ámos Imre verseit is. A felvételeken a költemények Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész előadásában hallhatók.

Ámos Imre kezdetben a posztimpresszionizmus képviselőjeként Rippl Rónai József, Berény Róbert és a Nabis-csoport hatott rá, az 1930-as évek közepétől Chagall hatására az álomszerű, asszociatív megjelenítés jellemzi. A második világháború alatt megrázó látomásokban számolt be tragikus élményeiről.

A festőművész 1940-től 1944-ig kisebb megszakításokkal munkaszolgálatos volt a Délvidéken, majd a keleti harctéren. 1944 nyarán Németországba hurcolták, feltehetően az ohrdrufi táborban halt meg.

Forrás: MTI