Szabadi a fellebvitelin

Orbán Viktor és Torgyán József tanúkénti meghallgatását is kérte Szabadi Béla ügyvédje a büntetőper fellebbviteli tárgyalásának első napján, csütörtökön. A Független Hírügynökség értesülése szerint, ha a két tanúvallomás között ellentmondás lesz lehet, ho

Szabadi Bélát, az Orbán-kormány volt politikai államtitkárát 19 rendbeli hivatali visszaélésért és hűtlen kezelésért 2 év, 4 éves próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság 2006. október 17-én. Négy vádlott-társa pénzbüntetést kapott, hat vádlottat pedig felmentettek. Az első fokú ítélet indoklása hangsúlyozta, hogy Szabadi Béla - aki Torgyán József helyettese volt a földművelésügyi- és vidékfejlesztési minisztériumban -különlegesen koncentrált hatalommal rendelkezett. A Fővárosi Bíróság szerint a volt politikai államtitkár pozíciójával visszaélve utasította agrárcégek vezetőit, hogy reklámszerződésekkel támogassák a Fradit. Szabadi Béla jogatalnul megkötött megbízási szerződésekkel honoráltatta titkárnője és gépkocsivezetője szolgáltatásait, és ugyancsak jogellenesen utaztatta titkárnőjét első osztályon a Távol-Keletre. Az ítélet ellen az ügyész téves minősítés miatt, illetve súlyosításért fellebbezett, de felebbezett Szabadi Béla és védője is, aki védence felmentését szeretné elérni.

Csütörtökön a volt politikai államtitkár és védője olyan sok irat ismertetését kérte, illetve olyan sok bizonyítási indítványt tett, hogy azokról csak a legközelebbi tárgyalási napon, december 11-én dönt a bíróság.
Forrás: fh