Kincstárterv a szemétben

Ha nem is kincsre, de mesés kincset tároló páncélterem tervére talált a szemétben egy 26 éves német borbély: a szigorúan titkos (Top Secret) jelzéssel ellátott iraton részletezett objektum nem volt más, mint Deutsche Bank - a német központi bank - berlini

A dokumentumot tartalmazó műanyagzacskó a Bild című berlini bulvárlap csütörtöki számának jelentése szerint akkor szúrt szemet a férfinak, amikor kiürítette szemetes kukáját egy konténerbe.
Az építési terv feltüntette a trezor alapozásának vastagságát, a terem bejáratainak, rácsainak és szellőző aknáinak, valamint a biztonsági kameráknak az elhelyezését.

Mindez a berlini bérház belső udvarán álló konténerbe dobott műanyagzacskóból került elő.
A dokumentumok a Bundesbank berlini székhelyének renoválását szolgálták.

A Bild megjegyezte, hogy a trezor termeiben, amelyek a banképület alagsorában találhatók, több száz millió eurót tárolnak. (100 millió euró 25,2 milliárd forintnak felel meg.)

A Bundesbank szóvivője a Bildnek csak annyit mondott az ügyről, hogy "minél hamarabb magyarázatot kívánnak találni az esetre és ezért vizsgálatot folytatnak annak felderítésére, hogy mi is történt". Hozzáfűzte: arról is meg kívánnak bizonyosodni, hogy nem kerültek-e illetéktelen kezekbe más hasonló tervek is.

Azt, hogy ennek érdekében hol fognak kutatni, nem közölte.

Forrás: MTI