Próbapert indítottak

Próbapert indítottak a Sigray-hagyaték örökösei a Páris ítélete című ógörög mitológiai jelenetet ábrázoló szobor visszaszerzéséért a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum ellen. A jogi eljárás kedden kezdődik a keszthelyi városi bíróságon – írta a Zalai

A Sigray-család az 1940-50-es években vagyontárgyainak nagy részét múzeumi letétbe helyezte. A hagyaték nagy része 1953-ban a Balatoni Múzeumba került, majd a főúri életmódról szóló kiállítás megnyitásakor átszállították a Helikon Kastélymúzeumba. A Balatoni Múzeumban maradt darabokat 1997-ben átadták az örökösöknek. A család leszármazottai néhány kiállítási tárgyat a múzeumnak adományoztak, de a Festetics-kastélyba szállított darabokról nem történt megegyezés – olvasható a lapban.

A Sigray-család örökösei november közepén felajánlották a hagyatékokat őrző múzeumoknak, hogy a műkincsek 43 százalékát az államnak adományozzák, és csak a fennmaradó részre tartanak igényt. Czoma László, a kastélymúzeum igazgatója a lapnak elmondta, hogy elfogadhatónak tartja a család ajánlatát, de ebben a kérdésben csak a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács dönthet.

Czoma László hozzátette: évtizedeken keresztül a múzeumok őrizték a műkincseket. A műtárgyak rossz állapotban kerültek a múzeumba, több darabot állami pénzen restauráltak. Így felmerül a kérdés, hogy kit terhelnek az őrzés és a helyreállítás költségei.

Patay Géza, a család jogi képviselője szerint a műtárgyak a múzeumba kerüléskor jó állapotban voltak. A restaurálásra azért volt szükség, hogy a tárgyakat a kiállításokon bemutathassák – olvasható a lapban.

Forrás: MTI