Magyar filmek külföldön

Hét magyar film kapott meghívást a ljubljanai nemzetközi animációs filmfesztiválra, a belgiumi Leuven rövidfilmes mustráján pedig a Szalontüdőt és a Maestrot láthatják az érdeklődők - tájékoztatta a Magyar Filmunió kedden az MTI-t.

A szlovén fővárosban az Animateka elnevezésű szemlén a Kecskemétfilmet Szilágyi Varga Zoltán és Ulrich Gábor egy-egy alkotása képviseli, de Ducki Tomek, Fritz Zoltán, Káli Gergely, Pálfi Zsolt és Kovács Éva Vica legutóbbi munkái is a kortárs magyar animáció sokszínűségét hirdetik - közölte Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa.

Az ismertető szerint a szombatig tartó leuveni nemzetközi rövidfilm-fesztivál versenyprogramjába Szirmai Márton Szalontüdő című munkáját válogatták be, míg az információs programban M. Tóth Géza Maestro című 3D animációját vetítik. A 300 rövidfilmet felvonultató belgiumi seregszemlét 1995-ben alapították.

A Szalontüdőben egy letűnt kor finom darabkája találkozik két sokat látott emberrel, akik szavak nélkül is megértik egymást. A 2006-ban készült rövidfilmnek a Magyar Filmkritikusok a legjobb kisjátékfilm díját ítélték oda 2007-ben.

A 2005-ben készült, Oscar-díjra jelölt Maestro egyszerű ötletre épül: a művész egy kis szobában következő fellépésére vár, készülődését egy rejtélyes gépkar irányítja. A folyamatot egyetlen vágás nélküli, négy perces jelenetben mutatja be az animáció, a végén csattanóval.

Forrás: MTI